PEKING 2022

Urša in Nika zasluženo nagrajeni

Kakšno nagrado prinaša olimpijska kolajna Slovencem, kakšno tujim športnikom.
Fotografija: Urša Bogataj in Nika Križnar bosta zasluženo nagrajeni tudi finančno. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Urša Bogataj in Nika Križnar bosta zasluženo nagrajeni tudi finančno. FOTO: Matej Družnik

Koliko znaša v Sloveniji nagrada za kolajno na olimpijskih igrah? Tudi o tem bodo lahko razmišljali najboljši slovenski športnice in športniki po Pekingu 2022. Slovenska vlada je konec avgusta zvišala višino nagrad za prejemnike olimpijskih kolajn; po novem zlata kolajna prinaša športnikom po 55.000 evrov nagrade slovenske države – OKS primakne dodatnih 20 tisočakov –, srebrna 45.000 evrov in bronasta kolajna 38.000 evrov.

Prvi sta zasluženo prišli v kategorijo prejemnic denarnih nagrad odlični smučarski skakalki Urša Bogataj in Nika Križnar, ki sta pristali na prvem oziroma tretjem mestu na prvi skakalni tekmi v Pekingu. Nagrade prejmejo tudi trenerji. Trener oziroma trenerski tim ekipe, nosilke olimpijske kolajne, bo prejel znesek v višini 100 odstotkov nagrade, ki pripada športniku v posamični konkurenci. Koliko znašajo nagrade za kolajno na ekipnih tekmah individualnih športnih panog? Vsak član ekipe prejme nagrado v višini 75 odstotkov nagrade, določene za nosilce olimpijskih kolajn v posamični konkurenci.

Turki ponujajo 330.000 evrov, Hongkong 550 tisočakov

Dvanajst držav obljublja šestmestne denarne nagrade svojim športnikom, ki bi osvojili zlato kolajno, razkriva ameriška revija Forbes in povzema STA. Med najbolj radodarnimi sta Hongkong z obljubo o 550.000 evrih in Turčija s 330.000 evri za vsako osvojeno zlato kolajno, toda ne ena ne druga država še nista osvojili kolajne na zimskih olimpijskih igrah.

Američani si za zlato kolajno obetajo 32.500, za srebrno 19.000, za bronasto pa 13.000 evrov. Ob tem računajo na nekatere druge ugodnosti, kot je zdravstveno zavarovanje, ki je na voljo športnikom ameriške ekipe. Plača ga Olimpijski oz. paraolimpijski komite ZDA, ki zbira sredstva prek neprofitne fundacije.

Na Slovaškem si lahko Petra Vlhova za zlato obeta 48.000 evrov, hokejisti pa bi za zlato prejeli vsak po 14.500 evrov. Nagrade za kolajne so v mnogo državah v pristojnosti nacionalnih olimpijskih komitejev. Norveška, denimo, ki je v Pjongčangu leta 2018 s kar 39 medaljami zasedla prvo mesto, ne izplačuje nagrad za kolajne. Madžarom se za zlato obeta 130.000 evrov, za bron 75.000 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije