Nole z zmago nad tragične novice

Novak Đoković osmič prvak OP Avstralije. Pet nizov za 17. lovoriko na velikem slamu.
Fotografija:
Odpri galerijo

Sedemnajsti turnir za veliki slam, osmi v Avstraliji. Kot že velikokrat se je Novak Đoković pobral iz težkega položaja, po zaostanku z 1:2 v nizih znova dokazal, da je rojeni zmagovalec, in v petih nizih v finalu premagal Dominica Thiema. »Melbourne je moje najljubše mesto, Rod Laver Arena moj najljubši stadion, ponosen sem, da znova v rokah držim to lovoriko,« je po štirih urah in zmagi s 6:4, 4:6, 2:6, 6:3 in 6:4 povedal Nole in potolažil mlajšega Avstrijca, da bo gotovo osvojil več kot en veliki turnir.

Thiem je tretjič zaigral v finalu in še tretjič izgubil, dvakrat na Roland Garrosu proti peščenemu kralju Rafaelu Nadalu. Na poti do finala je premagal številko 1, a tam ga je čakal avstralski princ Đoković, ki je dobil 17 nizov zapored, preden je pokazal ranljivost in dva oddal Thiemu, ki se mu je že nasmihala največja zmaga v karieri. Toda Avstrijec ni prenesel pritiska in se je moral sprijazniti z drugim mestom in gromkim aplavzom občinstva.
 

Tretji poraz v finalu


»Novak Đoković ter Roger Federer in Rafa Nadal so tenis dvignili na povsem novo raven, vesel sem, da lahko tekmujem v tem razburljivem obdobju za naš šport. Tokrat mi je malce zmanjkalo, ampak upam, da bom kmalu dobil priložnost za maščevanje,« se bo poskušal iz poraza čim več naučiti 26-letni Thiem, ki je prej dobil štiri od petih dvobojev proti Đokoviću, tudi lanski polfinale OP Francije.

Turnir je minil v senci in dimu bližnjih požarov, ki so postali naravna katastrofa. »V življenju so pomembnejše stvari od tenisa. Ta čudovita dežela preživlja težke čase. OP Avstralije je bilo odlično za odvrnitev pozornosti, upam, da bodo prizadeti ljudje in živali hitro okrevali ter da se takšna katastrofa nikoli ne ponovi,« je podporo Avstralcem izrazil Thiem, ki je na poti do finala odigral pet nizov več kot šest let starejši Srb.
 

Kobe je bil mentor


Nole je moral pokazati vse znanje in izkušnje, da je uprizoril zasuk. »Vsa čast Dominicu. Tokrat mu sreča ni bila naklonjena. Lahko bi zmagal, ampak saj ima še dovolj časa. Prepričan sem, da bo osvojil tudi turnir za veliki slam. Več kot enega,« je povedal Đoković, ki se je s 17. naslovom na tri približal Federerju in na dva Nadalu.


Finalista sta imela enako število nevsiljenih napak (57) in oba sta imela po pet breakov, ključni je bil Đokovićev za vodstvo s 3:1 v petem nizu, po katerem za Avstrijca ni bilo več vrnitve. Tudi Nole je izrazil sočutje do žrtev požarov in podporo gasilcem, ob tem pa je omenil tudi žalost zaradi tragične smrti enega od svojih vzornikov Kobeja Bryanta.

»Leto 2020 se je začelo z nekaterimi slabimi novicami, konflikti, ljudje umirajo. Kobe mi je bil blizu in nekakšen mentor. Vse te stvari nas morajo spomniti, da držimo skupaj bolj kot kadar koli. Da smo blizu družinam in vsem, ki jih imamo radi. Smo športniki in tekmujemo med seboj, a obstajajo pomembnejše stvari,« se širše slike zaveda Đoković, ki je v Melbournu prvič zmagal leta 2008, ko je imel 20 let. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije