Noče se posloviti kot povprečnež

Valentino Rossi še ne ve, ali bo dirkal tudi prihodnje leto. Pandemija koronavirusa mu je zares prekrižala načrte.
Fotografija: Ne verjame, da se bo motociklistično prvenstvo začelo pred julijem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ne verjame, da se bo motociklistično prvenstvo začelo pred julijem. FOTO: Reuters

Še preden je zlovešči koronavirus prodrl v naša življenja in ustavil športna tekmovanja, je Valentino Rossi zaupal, da še ne ve, ali bo dirkal tudi prihodnje leto. »To bi imelo smisel le, če bom letos bolj konkurenčen, kot sem bil lani. Potrebne odgovore mi lahko dajo le dirke.« A kako naj zdaj razmišlja sedemkratni svetovni prvak elitnega razreda motoGP, ko bodo udeleženci motociklističnega SP zelo veseli, če bodo izpeljali vsaj polovico predvidenih preizkušenj? Mnogi so prepričani, da ga bo športna strast podžgala k podaljšanju kariere.

Na uvodni dirki te sezone v Katarju so startali le motoristi v konkurenci moto2 in moto3. Nato so na hitro preložili VN Tajske, ZDA in Argentine na oktober in november, prav tako odpovedane VN Španije, Francije, Italije in Katalonije pa čakajo na nadomestne termine, čeprav je malo verjetno, da jih bodo našli za vse. Naslednja dirka na prvotnem koledarju bi morala biti VN Nemčije 21. junija in vprašanje je, ali se bo na njem obdržala, podobno kot preizkušnja na Nizozemskem teden pozneje. Rossi je pričakoval, da bo dobil nekaj pomembnih odgovorov do 31. maja, ko bi moral nastopiti v domačem Mugellu, v najboljšem primeru jih bo dobil konec avgusta, ko bi lahko imel za seboj pet nastopov. O črnem scenariju noče razmišljati.
 

Komaj čaka, da se vrne v akcijo


»Pandemija mi je zares prekrižala račune. A glede na številne tragedije pri nas v Italiji in po vsem svetu to sploh ni najpomembnejše. Slab znak za šport je bila že preložitev nogometnega EP, zdaj pa vsi le čakamo, kdaj se bomo vrnili v akcijo. Menim, da se bo motociklistično SP težko začelo pred julijem,« ocenjuje že 41-letni Rossi, ki ne skriva želje, da bi po bledi sezoni 2019 in skoraj triletnem čakanju na 90. zmago v kraljevskem razredu (drugi na večni lestvici je Giacomo Agostini z 68, tretji Marc Marquez s 56) uprizoril pravi labodji spev in obudil spomine na svoja najboljša leta.


Nikakor se noče posloviti kot povprečnež, poraza ne bo priznal niti koronavirusu, proti kateremu se bori s številnimi človekoljubnimi gestami.
Vodja Yamahine ekipe Massimo Meregalli je prepričan, da bodo razmere okrepile Rossijevo željo, da bi dirkal tudi v SP 2021, čeprav je že jasno, da bosta sedeža v Yamahini tovarniški zasedbi pripadla Špancu Mavericku Viñalesu in Francozu Fabiu Quartararoju. Italijanski as bi se moral zadovoljiti z mestom v podružničnem moštvu Petronas, imel pa bi na voljo tovarniški motor in popoln tehnični ustroj. Če se bo upokojil, mu bodo ponudili vlogi vodje programa za mlade dirkače in Yamahinega ambasadorja.

»Upal sem, da bom v Mugellu že vedel, ali nisem morda že za staro šaro. Zdaj je pomembno, da bomo spravili pod streho čim več dirk. Na prvotnem koledarju sezone jih je bilo 20, zdaj pa se moramo čim bolj približati številki 19. Po pravilih SP bi morali imeti vsaj 13 preizkušenj, da bi bila sezona veljavna. Glede na razmere bi morda lahko bili nekoliko prožni, zanimiv pa se mi zdi tudi format razreda superbike, v katerem imajo na vsakem prizorišču po dve dirki. Najprej pa moramo videti, kaj bo rekel koronavirus,« je sklenil Rossi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije