KATAR 2022

Luka Modrić: od pastirčka do superzvezdnika

Hrvaški kapetan želi zmago Argentine in Lionela Messija. Svetovno prvenstvo v Katarju njegov četrti in zadnji nogometni mundial.
Fotografija: Luka Modrić upa, da bo Lionel Messi osvojil naslov svetovnega prvaka. FOTO: Carl Recine/Reuters
Odpri galerijo
Luka Modrić upa, da bo Lionel Messi osvojil naslov svetovnega prvaka. FOTO: Carl Recine/Reuters

Najprej je potožil, kot se poraženci praviloma odzovejo, in ošvrknil glavnega sodnika Danieleja Orsata, potem pa se hitro, kot profesionalec od glave do peta in kapetan, zazrl v naslednjo tekmo. »Ne bi smelo biti tako, toda pobrati se moramo in poskusiti zmagati na tekmi za tretje mesto.« Luka Modrić ne bo svetovni nogometni prvak s Hrvaško, če je morda še upal, da bo. Argentina z Lionelom Messijem in tudi z močno podporo stricev iz ozadja je bila premočna.

A najbrž najbolj znani Hrvat na planetu Zemlja o tem, kako ni osvojil nogometnega Olimpa z reprezentanco, po svoji upokojitvi ne bo na veliko govoril svojim naslednikom. Veliko več bodo od njega odnesli, če bodo prisluhnili njegovi poti od malega pastirčka iz zadrskega zaledja, ki ga ni obšla niti vojna, do zvezdnika in legende največjega kluba na svetu Real Madrida.

Luka Modrić bo v Katarju v tekmi za tretje mesto v dresu Hrvaške sklenil svoje poglavje nastopov na mundialih, na katerih je na štirih – 2006, '14, '18, '22 – odigral 16 tekem, 17. bo za 3. mesto. Vprašanje je, ali bo sklenil tudi reprezentančno pot. Hrvaška z Modrićem ali brez njega najbrž ne bo več ista, ne bo več sila, ki je postala velesila, a njegova igralska in osebnostna veličina bosta za vselej pisali svetovno zgodovino nogometa.

Prvi mož na igrišču, v slačilnici

Luka Modrić je tudi pri 37 letih na igrišču zgled nogometaša, ki ga trenerji obožujejo. Igralec, ki je vselej dal vse od sebe na igrišču in poskušal izpolniti vsa navodila. Z vsega 172 cm višine telesno ni odstopal, z neizmerno srčnostjo, nepopustljivostjo, pretečenimi kilometri in igralno vizijo genijev pa je postal nesmrten in eden od članov izbrane družbe najboljših nogometašev v zgodovini.

In s krono kariere ter zlato žogo za najboljšega nogometaša na svetu leta 2018, s katero je le še postavil piko na i reprezentančnemu podvigu z uvrstitvijo v veliki finale 21. mundiala. On je tudi tisti, ki postavlja pravila, ki ga posluša selektor Zlatko Dalić in z njim oblikuje ključne odločitve. Uspehi potrjujejo, da je bila hierarhija pravilna.

Modrićeva srčna izbranka, žena Vanja, s katero je že iz najstniških let, sin Ivan in hčerki Ema in Sofija, so nepogrešljiv del njegovega življenjskega best sellerja, v katerem je tudi poglavje, ki bi ga najraje izbrisal. Njegova povezava z enim od najbolj osovraženih Hrvatov, a hkrati tudi oboževanih, Zdravkom Mamićem ga je pripeljala do preiskav Uskoka in sodišča. Za mnoge rojake bo ostal tudi nekdo, ki se je ustrašil in ni želel izdati svojega nogometnega botra. Za druge bo junak, ker je ostal zvest človeku, ki mu je veliko pomagal na njegovi igralski poti. Kakor koli, svoj dolg do domovine je poplačal.

»Nikoli ni bilo kazen igrati za reprezentanco,« je vedno poudarjal s 161. nastopi hrvaški rekorder. Ko je 1. marca leta 2006 prvič igral za Hrvaško, si najbrž niti v sanjah ni predstavljal, da bo ob svojem slovesu odšel kot eden najboljših nogometašev na svetu v zgodovini. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije