JADRANJE

Laha veseli, Čopi se zmrduje

V Portorožu so že na ogled zelo hitre jadrnice razreda RC44.
Fotografija: FOTO:
Odpri galerijo
FOTO:

PORTOROŽ  – V Portorožu je že vse pripravljeno za veliki jadralski spektakel, regato hitrih črnih jadrnic razreda RC44, ki se bodo od četrtka do nedelje v Piranskem zalivu borile za zmago v drugi od petih letošnjih regat v svetovnem prvenstvu tega elitnega jadralnega razreda.
Sedem slokih črnih jadrnic, ki sta jih pred trinajstimi leti zasnovala legendarni Russell Coutts in slovenski navtični arhitekt Andrej Justin, je že na ogled v portoroški marini. Zasnovane so mobilno, da se jih po regati lahko razstavi, pospravi v prilagojen zabojnik in prestavi na naslednjo lokacijo. A preden bo šlo zares, jih čakata še dva dneva treningov, in tako lahko jadrnice z neobičajnimi, črnimi jadri v Piranskem zalivu občudujemo že danes in jutri.
Razred RC44 pa ni poseben le zaradi barve jader, ampak še bolj zaradi pravila, ki premožne lastnike postavlja za krmilo. Poslovneži, ki z odliko krmarijo svoja velika podjetja, se morajo izkazati tudi tukaj – in ker so jadrnice hitre, športne in precej adrenalinske, tekmovalnost med njimi pa visoka, to zahteva kar precej spretnosti in znanja.
Slovenci smo med najboljšimi tudi tukaj. V floti imamo slovensko jadrnico Igorja Laha Team Ceeref, ki drži v rokah dva naslova pokalnih zmagovalcev, poleg lastnika Igorja Laha pa je v ekipi še zamejski Slovenec Jaro Furlani. »Mislim, da bo v Portorožu izjemno zanimivo, da bo regata taka, kot mora biti. Vse barke so si blizu, torej bo veliko tekmovalnosti,« je dejal Igor Lah. Druga jadrnica, Team Nika, sicer pluje pod rusko zastavo, a je njen lastnik Vladimir Prosikhin že veliko let povezan s slovenskim jadranjem, je velik prijatelj slovenskih jadralcev, v lasti ima slovenskega Shipmana 72 in zato ni čudno, da je za jedro svoje posadke izbral slovenske fante – nekdanja olimpijca Tomaža Čopija in Mitjo Margona, Iztoka Knafelca in kot vodjo kopenske ekipe Toša Skrta Goljo. Da se slovenski fantje lahko ne le kosajo, ampak tudi premagujejo jadralce Pokala Amerike, še najlepše priča naslov aktualnih svetovnih prvakov, ki ga ima trenutno ekipa Nike. »Portoroža se zelo veselim, rad ga imam, tudi moja druga jadrnica (Shipman, op. a.) je bila narejen tam. V Portorožu sem prvič videl RC44, tako da sem nekako navezan nanj,« je razkril Prosikhin. Svojega nastopa se še najmanj veseli Tomaž Čopi, saj čuti pritisk domačega terena: »Glede Portoroža nisem najbolj vesel, saj je bilo zame vedno najtežje jadrati doma.« Ekipa Nike ima na mestu taktika svetovno jadralsko legendo Deana Barkerja, trikratnega udeleženca Pokala Amerike: »V Portorožu sem že enkrat jadral na Artemisu, in na Slovenijo imam zelo lepe spomine. Mislim, da smo takrat celo zmagali v flotni razvrstitvi. Bila je zelo dobra regata in zelo smo uživali pri vas.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije