Dobro ve, kaj bi rad dosegel

Vsak dan znova se prepriča, kako zahtevna je nordijska kombinacija. Kot glavni trener je premierno zmago dočakal tudi v alpskem pokalu.
Fotografija: Goran Janus zdaj krmari slovensko barko v nordijski kombinaciji. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Goran Janus zdaj krmari slovensko barko v nordijski kombinaciji. FOTO: Matej Družnik

Goran Janus je že opravil analizo svoje prve sezone v vlogi glavnega trenerja slovenske reprezentance v nordijski kombinaciji. Ko se zdaj ozre na minule mesece, ga prevevajo mešani občutki.

»Naši mladi fantje (Gašper Brecl, Rok Jelen, Ožbej Jelen in Matic Hladnik) so napredovali in dosegli svoje najboljše rezultate v celinskem in alpskem pokalu, žal pa smo ostali brez točk med svetovno elito, kar gre pripisati tudi spletu nesrečnih okoliščin,« je pojasnil Janus in dodal, da so največ seveda pričakovali od Vida Vrhovnika, edinega v zdajšnji reprezentanci, ki se je že (šestkrat) prebil med trideseterico v svetovnem pokalu.

A za 20-letnega kombinatorca se krstna članska sezona ni izšla po željah. »Žal je Vid pred uvodno tekmo v Ruki staknil virozo, ki mu je pobrala toliko moči, da se ni sestavil niti do druge postaje v Lillehammerju. Povrhu si je konec decembra pred državnim prvenstvom v Planici natrgal še kolenske vezi. Sreča v nesreči je bilo to, da mu ni bilo treba na operacijo, so mu pa zdravniki predpisali mirovanje, s čimer se je sezona zanj že končala,« je 50-letni Ljubljančan opisal smolo smolo Vrhovnika, ki je medtem zacelil poškodbo.
 

Za las ob kolajno na MSP v Nemčiji


Po novem letu se je z obema Jelenoma, Rokom in Ožbejem, odpravil še na prireditev za svetovni pokal v dolini Fiemme, tam pa se je prepričal, da je raven tekmovanja za naše obetavne mladince še previsoka, zaradi česar je do konca zime prečrtal vse preizkušnje med elito. Zatem se je s svojima pomočnikoma Gašperjem Berlotom in Anžetom Obrezo osredotočil na celinski in alpski pokal ter mladinsko svetovno prvenstvo v Oberwiesenthalu, kjer je Rok Jelen le za las zgrešil kolajno.

»Škoda! Prvi hip sem že mislil, da jo imamo, po fotofinišu pa se je moral Rok sprijazniti s četrtim mestom. Odličje se mu je izmuznilo za pičel centimeter,« se je spomnil glavni trener, ki v zamujeni priložnosti vidi tudi spodbudo za naprej. V komaj dobro končani zimi se je tudi sam učil in se vsak dan znova prepričeval, kako zahtevna je nordijska kombinacija, sestavljena iz dveh športov, ki se tepeta med seboj – iz smučarskih skokov in tekov.

»Po tej plati je zahtevnejša od skokov, saj je treba dobro skakati in povrhu še hitro teči. Do tega ne prideš čez noč, ampak potrebuješ določeno kilometrino,« je razložil Janus, ki je zelo užival v svojem delu in se nadvse razveselil slehernega uspeha. »Potem ko sem se kot skakalni selektor s svojimi skakalci veselil zmag v svetovnem in celinskem pokalu, sem jo pred dvema mesecema kot glavni trener kombinatorcev dočakal še v alpskem pokalu, za katero je v Planici poskrbel Ožbej Jelen,« je omenil Goran, ki namerava z uspešno opravljenimi vmesnimi etapami priti do končnega cilja – nordijskega SP leta 2023 v dolini pod Poncami.

»Imamo malo tekmovalcev, ki jih je treba negovati. A vem, kaj bi rad. Želim si, da bi iz leta v leto napredovali, da bi imeli ustrezne razmere in da bi imeli čez tri leta konkurenčno ekipo,« je poudaril ljubljanski trener, ki se zaveda, da lahko o takšnih razmerah, kot jih imajo, denimo, Norvežani ali Nemci, le sanja. »A nič hudega; tudi v skokih smo začeli s štirimi tekmovalci v svetovnem pokalu in sčasoma prišli do sedmih,« je še dejal Janus, ki bo s svojimi izbranci pripravo za novo sezono začel 10. aprila – sprva seveda na daljavo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije