Črni panterji proti vietnamski vojni, danes instant NBA-zvezdništvo

Luka Dončić vodil Dallas do zmage nad Orlandom, sledil je preventivni počitek. Šestnajst točk Gorana Dragića za uspeh Miamija, zlata zrna brez Vlatka Čančarja.
Fotografija:
Odpri galerijo

V gibanju s smernicami sodobnega sveta, kruha in iger torej, tudi košarkarska liga NBA ni več to, kar je bila. Ni več romantičnega uporništva, sproščenih afropričesk, ki poveličujejo boj temnopoltih bratov oziroma črnih panterjev, ni več stališč kot v starih časih proti vietnamski vojni. Pa bi bilo danes kritično stališče v ZDA še kako dobrodošlo. Včasih so pod koši prednjačili Lew Alcindor (Kareem Abdul-Jabbar), Bill Russell in Wilt Chamberlain, danes pa je vse le tipično ameriško instant zvezdništvo. Zato tudi sodobno ligo NBA vsi, z gledalci vred, jemljejo po statističnem in junaškem izpostavljanju, kjer so posamezniki pomembnejši kot ekipa. Seveda, tipično ameriško in kapitalistično, kjer je manjšina izbranih na vrhu, drugi pa so le delovna sila. Veliko je je tudi v ligi NBA, na vrhu pa so LeBron James, James Harden, Stephen Curry, Giannis Antetokounmpo, Luka Dončić ...

Skratka eden od dveh slovenskih zvezdnikov lige NBA je konec tedna odigral eno tekmo za Dallas Mavericks, drugo je izpustil. Teksašani so najprej v gosteh premagali Orlando s 122:106, Dončić je bil najboljši strelec tekme s 33 točkami, tem je dodal še deset skokov in osem podaj. Dallas je nato brez udarnega dvojca Dončić-Kristaps Porzingis doživel poraz pri Atlanti Hawks s 107:111. Dončić je po dogovoru s strokovnim vodstvom izpustil tekmo, pri Dallasu so se namreč odločili, da bodo Ljubljančanu namenili prosti večer, da bi lahko košarkar odpočil v tej sezoni že dvakrat poškodovani desni gleženj. Na tekmi tako ni bilo napovedovanega dvoboja pod obroči s prvim mladim zvezdnikom Atlante Traejem Youngom: »Zelo rad igram proti najboljšim v naši ligi in Luka je zanesljivo eden od njih. Težko je, ker nisem mogel zaigrati proti njemu, želim mu le, da bi bil zdrav.« Teksaška franšiza iz Dallasa je bila na parketu tudi brez Porzingisa, temu so namenili počitek zaradi težav s kolenom. Dallas je ta čas na sedmem mestu v razvrstitvi zahodne konference, to je predzadnje, ki vodi v končnico, z izkupičkom 34 zmag in 23 porazov. Osmouvrščeni Memphis Grizzlies ima na svojem računu 28 zmag in prav toliko porazov.

Zgodovinski premik

Košarkarji moštva Miami Heat pa so po izjemni predstavi s 124:105 slavili zmago proti povsem razglašeni ekipi Cleveland Cavaliers. Kapetan zlate slovenske reprezentance Goran Dragić je k zmagi Miamija prispeval 16 točk. Igralci vročice so na novo spisali zgodovino floridskega kluba. Po polovici igre so namreč vodili s kar 82:52, kar je najboljši polčas Miamija v ligi NBA, še nikoli prej niso v enem od polčasov na tekmah zbrali toliko točk. Miami je z razmerjem 36 zmag in 20 porazov četrta najboljša ekipa vzhodne konference lige NBA. Ekipa Denver Nuggets, v kateri Vlatka Čančarja ni bilo v postavi, je izgubila s 101:113 proti moštvu Oklahoma City Thunder. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije