Ljubomir Vranješ v intervjuju za Delo

Selektor bo bolj prijazen, reprezentanca močnejša

Selektor Ljubomir Vranješ je pred EP v intervjuju za Delo zatrdil, da se Slovenci ne bojijo nikogar, toda vsakogar spoštujejo. Jutri z Italijo v Trbovljah.
Fotografija: Ljubomir Vranješ zaupa svojim igralcem. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP
Odpri galerijo
Ljubomir Vranješ zaupa svojim igralcem. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP

Dve leti sta minili, odkar je Ljubomir Vranješ praktično čez noč prevzel slovenske rokometaše. Reprezentanca se je v njegovi Švedski takoj zavihtela v polfinale EP, a mnogi so ta uspeh pripisali šok terapiji po slovesu Veselina Vujovića. Toliko bolj, ker Slovenija lani ni dosegla cilja na SP v Egiptu in se ni uvrstila na OI v Tokiu. Ljubo verjame, da bo novo leto prineslo nov dvig krivulje in da bodo njegovi fantje pustili močan pečat na euru na Madžarskem. Pred današnjo prvo pripravljalno tekmo z Italijo v Trbovljah (20) je iz njega vel optimizem.

image_alt
Slovenci v Zrečah z novo okrepitvijo

Kako bi v nekaj besedah opisali vaše dveletno obdobje na slovenski klopi?

Skupaj smo preživeli nekaj čudovitih trenutkov, bilo pa je tudi nekaj razočaranj. Tako je pač v športu. Mislim, da skupaj rastemo, kar je najbolj pomembno. Spoznali smo se in skupaj iščemo pravo pot. Dober občutek imam.

Torej nobenega obžalovanja.

Nobenega. To so super fantje. Imamo veliko podporo Rokometne zveze Slovenije, kjer se Franjo Bobinac (predsednik), Boštjan Kozole (podpredsednik) in drugi zelo prizadevajo, da bi zgradili nekaj dobrega. Zelo zadovoljen sem.

Ljubomir Vranješ zaupa svojim igralcem. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP
Ljubomir Vranješ zaupa svojim igralcem. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP

Kako ste dočakali novo leto?

Doma na Švedskem z ženo. Bilo je zelo mirno. Nisem želel ničesar tvegati v zvezi s covidom. Nisem ga še imel in zdaj res ne bi bilo dobro, če bi se okužil. Otroka sta že tako velika, da sta šla v družbo, smo pa skupaj večerjali, bilo je lepo. Ko so enkrat 16, jim starši nismo več najpomembnejši.

V Zrečah ste začeli osrednji del priprav na EP, kakšen je načrt?

Resno smo zavihali rokave, treningi so zares kakovostni. Tudi na njih želimo imeti pravo strukturo, pozornost namenjamo vsaki podrobnosti.

Kakšne so prioritete, še vedno obramba kot pred tekmo s Hrvaško ob koncu leta?

Ne moremo se osredotočati samo na obrambo, se ji pa še vedno posvečamo. Zdaj smo več pozornosti usmerili tudi v napad, predvsem tranzicijo, ki mora biti hitra in tekoča. Vse do odhoda na Madžarsko bomo vedno bolj pilili igro na postavljeno obrambo. Vsakemu igralcu bomo dali povsem jasne naloge in vloge. Na koncu pa se bomo skupaj pogovorili in določili naše cilje.

Sloveniji je pogosto šlo dobro na prvenstvih po olimpijskih igrah. Mnoge reprezentance so se odločile za pomladitev, mnoge imajo težave s poškodbami in okužbami. Slovenija se z izjemo Urbana Lesjaka, ki je moral v karanteno, za zdaj dobro izogiba nevšečnostim, mar ne?

Glede na okoliščine se ne moremo ravno pritoževati, čeprav tudi pri nas ni vse rožnato. Nekaj je manjših poškodb, kar je normalno. Imamo tudi odličen moštveni duh. Prepričan sem, da bomo igrali dobro.

Ljubomir Vranješ bo vsakemu igralcu namenil posebno nalogo. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Ljubomir Vranješ bo vsakemu igralcu namenil posebno nalogo. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Zdaj imate z Nejcem Cehtetom spet 21 igralcev, so vsi cepljeni?

Kolikor vem, vsi.

Z Zarabcem imate štiri organizatorje igre, z Urhom Kastelicem in Lesjakom štiri vratarje. Se bo težko odločiti, koga vzeti sabo in koga pustiti doma?

To je vedno najtežja odločitev. Dobro je, da med igralci vlada konkurenca in tekmovalnost, ker hočem najboljše od vsakega. Odločitev ne bo temeljila samo na individualni kakovosti, pomemben dejavnik je, kako se je nekdo vklopi v sistem, ekipo. Končni seznam bo znan 9. januarja. Ne vem pa še, koliko igralcev bom odpeljal.

Pred dvema letoma je bilo prvenstvo pri vas na Švedskem, letos je na Madžarskem, ki jo prav tako dobro poznate kot nekdanji trener Veszprema in selektor vzhodnih sosedov. Si lahko obetamo podoben uspeh?

Težko je delati vzporednice, mnogo igralcev se je zamenjalo. Vem samo, da se nam ni treba nikogar bati, moramo pa do vsakega imeti spoštovanje. Želimo razmišljati predvsem o svoji igri in se manj ukvarjati z drugimi dejavniki. Zdaj nas najbolj zanima Severna Makedonija, ki bo naša prva tekmica, potem pa korak za korakom, kot je bilo na Švedskem.

Slovenci pilijo formo v Zrečah. FOTO: Tadej Regent
Slovenci pilijo formo v Zrečah. FOTO: Tadej Regent

Ko ste omenili Makedonce, ponavadi dobro začenjajo turnirje in potem začnejo padati. Bo to že ena ključnih tekem?

Gotovo. Makedonci imajo dobro ekipo, v kateri je veliko čustev in strasti, imeli bodo glasno podporo. Prav zato je dobro, da bomo lahko takoj pokazali, da mislimo resno. Težko bo, toda verjamem svojim fantom, da bodo kos izzivu in dosegli pomembno zmago za naprej.

Pričakujete, da bo selektor Kiril Lazarov tudi igral?

Je na seznamu, zato pričakujem, da bo igral. Tako se tudi pripravljamo.

Kakšno korist pričakujete na dveh tekmah z Italijo jutri v Trbovljah in v petek v Kopru?

Gre za dobro ekipo, ki se je izkazala na zadnjih tekmah. To bosta pravi preizkušnji za nas. Pričakujem, da bomo imeli visoko raven zbranosti in discipline. Podrobnosti s treningov moramo prenesti na tekmo. Počasi bomo dali v tekmovalno prestavo. Po tekmah bomo opravili temeljito analizo in skušali odpraviti glavne slabosti.

Ljubomir Vranješ bo jutri vodil Slovence v Trbovljah. FOTO: Tomi Lombar
Ljubomir Vranješ bo jutri vodil Slovence v Trbovljah. FOTO: Tomi Lombar

Kakšne novoletne zaobljube?

Da, želim biti prijazen do vseh.

Pri tem se vam ne bo treba ravno truditi?

Želim biti še bolj prijazen in boljši človek, ob tem pa me ne sme biti strah pokazati tudi slabosti. V tem nisem bil dober doslej. Želim podpirati ljudi okrog mene. Da, to je moja zaobljuba za 2022.

Ljubomir Vranješ se je Slovencem predstavil konec leta 2019 v družbi predsednika RZS Franja Bobinca. FOTO: Uroš Hočevar
Ljubomir Vranješ se je Slovencem predstavil konec leta 2019 v družbi predsednika RZS Franja Bobinca. FOTO: Uroš Hočevar

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije