V aplikaciji finančne uprave lahko preverite prevožene kilometre in morebitne poškodbe

V evidenci so samo vozila, za katera je bil DMV odmerjen in plačan po 30. decembru 2009 oziroma obračunan v mesečnih obračunih ali pa je bila uveljavljena oprostitev plačila davka po tem datumu.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Janoš Zore
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Janoš Zore

Na mobilni aplikaciji eDavki (ali portalu eDavki) lahko v nekaj minutah preverite podatke o prevoženih kilometrih, vrednosti avtomobila, od katere je bil plačan davek na motorna vozila, morebitnih poškodbah vozila, če je bil vaš avto pripeljan iz tujine, obvešča finančna uprava. »Gre za pomembne informacije za potrošnike, če nameravajo kupiti vozilo, ki ga je prodajalec pred tem pripeljal v Slovenijo iz tujine,« še dodajo.

Katere podatke o vozilu lahko preverite? »Podatke o letu prve registracije vozila, prevoženih kilometrih (ki jih je zavezanec prijavil davčnemu organu), davku na motorna vozila, vrednosti avtomobila, od katere je bil plačan davek, in informacijo o morebitni poškodovanosti vozila,« so pojasnili v sporočilu javnosti.

Ta funkcionalnost omogoča vpogled v elektronsko evidenco motornih vozil, za katera je bil plačan davek ali je bila uveljavljena oprostitev plačila davka. V evidenci so samo vozila, za katera je bil DMV odmerjen in plačan po 30. decembru 2009 oziroma obračunan v mesečnih obračunih ali je bila uveljavljena oprostitev plačila davka po tem datumu (davek na motorna vozila se po zakonu namreč odmerja za vozila, ki se dajo prvič v promet ali se prvič registrirajo na območju Republike Slovenije). Za vpogled v podatke potrebujete VIN-številko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije