SEZONSKO SADJE

Poglejte, kaj se zgodi s telesom, če pojeste pet sliv na dan

Izkoristimo sezono sliv. Samo pet sliv na dan in počutili se bomo veliko bolje.
Fotografija: Ena sveža sliva vsebuje povprečno 113 mg kalija. FOTO: Sanny11 Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Ena sveža sliva vsebuje povprečno 113 mg kalija. FOTO: Sanny11 Getty Images/istockphoto

Slive so znane kot naravni multivitamin, vendar so pri nas precej podcenjeno sadje. Morda jih boste začeli jesti, ko boste videli, kaj telesu naredi zgolj pet sliv na dan.

image_alt
Ste tudi vi med tistimi, ki so kar naprej utrujeni?

Ena sliva vsebuje 84 odstotkov vode, 0,6 odstotka beljakovin, 10 odstotkov ogljikovih hidratov in 2,1 grama vlaknin. Poleg tega imajo nizko vsebnost maščob in kalorij ter visoki odstotek vitaminov A, C in E, kalcija, magnezija in kalija.

Znižajo nivo krvnega sladkorja

Slive imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da vam lahko pomagajo nadzorovati raven sladkorja v krvi in ​​zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Izboljšajo spomin

Če pojeste pet sliv na dan, boste telesu pomagali, da se znebi negativnih učinkov prostih radikalov, ki slabo vplivajo na naš spomin.

Ščitijo srce

Ena sveža sliva vsebuje povprečno 113 mg kalija. Ta mineral pomaga nadzorovati visok krvni tlak in s tem zmanjša tveganje za srčno kap.

Izboljša in ščiti prebavni sistem 

Suhe slive pospešijo prebavo. Eden od načinov, kako jih jesti vse leto, je, da suhe slive namočimo v vreli vodi, ohladimo in zamrznemo.

image_alt
Velnes niso samo savne in masaže

Okrepijo kosti

Raziskovalci z univerz Floride in Oklahome so 12 mesecev testirali dve skupini žensk po menopavzi. Ena skupina je pojedla 100 gramov suhih sliv na dan (približno 10 sliv), druga pa 100 gramov suhih jabolk.

Obe skupini sta uživali dodatke kalcija in vitamina D. Rezultati so pokazali, da je imela skupina, ki je uživala suhe slive, občutno večjo gostoto kosti v hrbtenici in podlakti.

Dobre so za zdravje oči

Slive so zelo pomembne za zdravje oči. Fitohranila, ki jih najdemo v slivah, lahko zmanjšajo tveganje za nastanek makularne degeneracije, bolezni, ki prizadene predvsem starejše.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije