NEČISTOČE DOMA

Preverite, kateri so najbolj umazani predmeti v domovih

Nekatere predmete je treba čistiti pogosteje kot druge, saj se na njih nabirajo bakterije, plesni in še kaj.
Fotografija: V kopalnici se rada kopiči plesen. FOTO: Alexraths/Getty Images
Odpri galerijo
V kopalnici se rada kopiči plesen. FOTO: Alexraths/Getty Images

V še tako čistem domu so predmeti, ki so bogato obloženi z bakterijam, maščobami, virusi in drugimi nečistočami. Večino teh uporabljamo vsak dan in se velikokrat sploh ne zavedamo, kako umazani so. Zato bi jim z vidika čiščenja morali res namenjati dovolj pozornosti. Tu je 11 najbolj umazanih predmetov doma.

Spužvaste gobice ponujajo bakterijam in glivam idealne razmere za razmnoževanje. Stalno so namreč v stiku z ostanki hrane in vodo, praviloma se nimajo časa posušiti, njihova mehka in vpojna tekstura pa mikrobom daje odlično zavetje. Zato bi morali tisto, s katero pomivate posodo ali brišete površine, z novo nadomestiti vsaj enkrat na mesec, v vmesnem obdobju pa jo občasno pri najvišji temperaturi za dve minuti segrevati v mikrovalovni pečici. Postopek pomori večino mikrobov na njej.

Notranjost in predeli okoli odtoka v koritu, kjer je nemalo rež in utorov, so v kombinaciji s hrano in vlago kot nalašč za bakterije. Prav zato je treba korito po vsakem pomivanju posode temeljito očistiti, na odtok pa enkrat na teden nasuti sodo bikarbono in jo preliti z alkoholnim kisom. 

Gobica in odtoki niso tako čisti, kot se morda zdi. FOTO: Pixelseffect/Getty Images
Gobica in odtoki niso tako čisti, kot se morda zdi. FOTO: Pixelseffect/Getty Images

Deske za rezanje so naslednji predmeti, ki so za mikrobe idealno okolje za razmnoževanje. Naj bodo lesene ali plastične, v zarezah, ki jih tam pusti nož, se kopiči umazanija. Na deski za rezanje je lahko tudi do 200-krat več bakterij kot na deski straniščne školjke. Zato jih je dobro vsaj enkrat na teden posuti s soljo in zdrgniti s polovico limone. Pomembno je tudi, da se po pranju pred naslednjo uporabo temeljito posušijo. 

V hladilniku se kljub nizkim temperaturam razmnožujejo bakterije. Zlasti v predalu za sadje in zelenjavo, pa tudi na policah, kjer je spravljena druga hrana. Hladilnik je zato treba očistiti vsaj na dva tedna, zamrzovalnik, kjer so temperature vendarle nižje in do bakterij manj prijazne, vsaka dva meseca.

Ni kritična le školjka

V kopalnici je kljub rednemu zračenju visoka zračna vlaga, zato so tam idealne razmere za razvoj plesni. Ta se pojavlja na fugah, na zavesi v kabini za prhanje … Zato je treba celi kopalnici, zlasti pa bolj skritim in težje dostopnim kotičkom, med čiščenjem namenjati posebno pozornost. Tudi ščetkam za zobe. Te naj ne bodo v bližini školjke, saj se bakterije med splakovanjem lahko prenesejo nanje, ščetke redno menjajte in pazite, da se bodo vlakna od ene do druge uporabe povsem posušila. 

Nekatere površine je treba čistiti pogosteje kot druge. FOTO: Getty images
Nekatere površine je treba čistiti pogosteje kot druge. FOTO: Getty images

Med čiščenjem kopalnice ne pozabite na rešetke zračnikov in na pokrovčke sifonov. Večina jih spregleda, a na njih so idealne razmere za razmnoževanje bakterij, zato jih je priporočljivo čistiti enkrat na mesec.

Na koncu še najbolj očitno: straniščna školjka in predeli okoli nje. Kot že rečeno, med splakovanjem se iz nje širijo mikrobi in pristanejo na površinah v bližini, zato jo je priporočljivo med splakovanjem vedno pokriti, v vsakem primeru enkrat na teden potrebujejo tako školjka kot ploščice za njo in ob njej temeljito čiščenje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije