PRAZNE KALORIJE

Kaj je slabše, sladkor ali sladila?

Strokovnjaki opozarjajo, da ni zdravo ne eno ne drugo; najbolj problematične so sladke pijače, ki vsebujejo veliko praznih kalorij.
Fotografija: Dolgotrajno uživanje sladil je zdravju nevarno. FOTO: Antonioguillem, Getty Images
Odpri galerijo
Dolgotrajno uživanje sladil je zdravju nevarno. FOTO: Antonioguillem, Getty Images

Da so umetna sladila nezdrava in potencialno celo zdravju nevarna, opozarjajo tudi strokovnjaki. Aspartam, ki je prisoten v mnogih dietnih živilih, je Mednarodna agencija za raziskave raka uvrstila med potencialno karcinogene snovi. Marsikdo bo ob tej novici pomislil, da je nemara bolje uživati navadni sladkor, vendar pa po mnenju strokovnjakov tudi to ne drži.

Sladka ali sladkana pijača je vedno slaba izbira. FOTO: Jacoblund, Getty Images
Sladka ali sladkana pijača je vedno slaba izbira. FOTO: Jacoblund, Getty Images

Prazne kalorije

Znanost namreč odsvetuje pretirano uživanje tako enega kot drugega, opozarjajo na Inštitutu za nutricionistiko. »Sladkor je nesporno povezan z razvojem kariesa, obstaja pa tudi vse več dokazov o povezavah med prekomernim uživanjem sladkih živil in različnimi kroničnimi presnovnimi boleznimi, vključno z debelostjo, nealkoholno zamaščenostjo jeter in sladkorno boleznijo tipa 2,« opozarjajo. Najbolj problematične so sladke pijače, ki vsebujejo veliko t. i. praznih kalorij. Živilska industrija zato vse pogosteje uporablja sladila, s katerimi lahko bistveno zmanjša energijsko gostoto živil in pijač.

Uživanje sladkorja spodbuja nastanek številnih zdravstvenih težav. FOTO: Andrii Shablovskyi, Getty Images
Uživanje sladkorja spodbuja nastanek številnih zdravstvenih težav. FOTO: Andrii Shablovskyi, Getty Images

»Uporabljati smejo izključno odobrena sladila, za katera so bili na osnovi temeljite ocene varnosti določeni tudi pogoji uporabe. Ocene varnosti temeljijo na vzpostavljenih protokolih in dostopnih podatkih, novejše raziskave in pristopi pa nakazujejo, da nadomeščanje sladkorja z intenzivnimi sladili lahko prinaša tudi zdravstvena tveganja, zaradi česar se odsvetuje dolgoročna uporaba sladil pri zmanjševanju telesne mase pri odraslih in otrocih,« opozarjajo na inštitutu.

Če želite zares zdravo živeti, se raje poskušajte privaditi manj sladkim okusom, in sicer tako, da postopoma v hrano in pijačo dodajate vedno manj sladkorja in sladil. Tudi živila, ki veljajo za zdrava, kot so med in sadni sokovi, vsebujejo veliko sladkorja, zato z njimi nikakor ne smemo pretiravati.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije