NA BALKANU

Žrtev orkanskega vetra, škoda ogromna: ruvalo in podiralo je drevesa

Zahodni Balkan je minuli konec tedna zajelo slabo vreme in povzročalo nemalo težav.
Fotografija: Ruvalo in podiralo je drevesa.
Odpri galerijo
Ruvalo in podiralo je drevesa.

Orkanski veter je minuli konec tedna povzročal nemalo težav prebivalcem Hrvaške in v delih Zahodnega Balkana. Na Hrvaškem je umrla ena oseba, poškodovanih je bilo pet ljudi. Zaradi močnega vetra ponekod v državi še veljajo omejitve v prometu za nekatera vozila, prekinjeno pa je tudi obratovanje več trajektnih linij, so sporočili iz zveze Hrvatski autoklub.

Poskušal je rešiti čoln

V vukovarsko-sremski županiji je v soboto umrl človek, ki je poskušal rešiti svoj čoln in se pri tem v reki Donavi utopil, je za hrvaško televizijo RTL povedal poveljnik civilne zaščite Damir Trut. Dve osebi sta se poškodovali v Zagrebu ter po ena v Osijeku, Bijelovarju in v Splitu. Trut je povedal, da so v klicnem centru 112 v nedeljo prejeli okoli 3000 klicev, običajno pa jih imajo po tisoč na dan.

Podrta drevesa, uničene stavbe

Orkanski veter je povzročil veliko gmotno škodo. Podiral je drevesa ter poškodoval zasebne in javne stavbe ter avtomobile. Najhuje je bilo v Splitu, kjer je pihal tudi z močjo do 153 kilometrov na uro. Razmere so se včeraj malo umirile, a v nekaterih predelih države še naprej pričakujejo močan veter, posebno na območju Velebita in Biokova, je še opozoril poveljnik civilne zaščite. Za Kvarner in Dalmacijo je včeraj veljalo oranžno vremensko opozorilo, za zahodno obalo Istre pa rumeno.

Zaradi močnega vetra in snežnih neviht so bile v Srbiji v nedeljo po poročanju lokalnih medijev zaprte številne ceste, več kot 25.000 ljudi je ostalo brez elektrike. V Črni gori so promet ovirala podrta drevesa, nastala je škoda na komunalni infrastrukturi, cestah, stanovanjskih objektih in vozilih. Veter je s teras stanovanj in lokalov odnašal pohištvo in prevračal smetnjake. Vreme je povzročalo težave tudi v Bosni in Hercegovini, kjer je med drugim v Mostarju z ene od cerkev odneslo streho.

Poveljnik civilne zaščite Damir Trut je povedal, da so v klicnem centru prejeli okoli 3000 klicev. FOTOGRAFIJI: Facebook
Poveljnik civilne zaščite Damir Trut je povedal, da so v klicnem centru prejeli okoli 3000 klicev. FOTOGRAFIJI: Facebook

Na tržnici v Osijeku je odkrilo streho.
Na tržnici v Osijeku je odkrilo streho.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije