UKRAJINA

Zadnja bitka za Mariupol, mesto porušeno do tal

Ukrajinski vojaki ob Azovskem morju se soočajo s smrtjo ali ujetništvom. Zelenski: Mariupol je požgan do tal.
Fotografija: Mariupol je porušen do tal. FOTOGRAFIJI: Alexander Ermochenko/Reuters
Odpri galerijo
Mariupol je porušen do tal. FOTOGRAFIJI: Alexander Ermochenko/Reuters

Ruske sile so se umaknile z območja ukrajinske prestolnice in za seboj pustile množična grobišča: v okolici Kijeva so za zdaj odkrili skupno 1222 trupel, oblasti pa trenutno proučujejo 5600 primerov domnevnih vojnih zločinov in so identificirale več kot 500 domnevnih vojnih zločincev, tudi višjih predstavnikov ruske vojske.

Za 1000 milijard škode

Medtem ko okoli prestolnice preštevajo trupla, pa se spopadi nadaljujejo predvsem na vzhodu države, kjer prav tako vsak dan preštevajo smrtne žrtve. V napadu v Harkovu sta v nedeljo umrla najmanj dva človeka, dan prej deset, ofenziva pa naj bi se le še stopnjevala, opozarja Volodimir Zelenski, a pristavlja, da bo Ukrajina na vsako rusko akcijo tudi odgovorila.

Medtem si številni prebivalci prizadevajo pobegniti na varno, vsak dan območje zapusti od 2500 do 2700 ljudi, evakuacije so načrtovane tudi v prihodnje. Mariupol pa se najverjetneje ne bo izognil tragični usodi, je še potrdil ukrajinski predsednik in povedal, da so ruske sile mesto ob Azovskem morju požgale do tal, po njegovem prepričanju pa je kruta smrt tam doletela več deset tisoč ljudi. Zelenski je v videonagovoru naslovil tudi južnokorejski parlament in potrdil, da vojakom zmanjkuje streliva in da samo še preprosto čakajo na konec, ki bo prinesel smrt za mnoge od pogumnih mož, za preživele pa ujetništvo.

Vsak dan preštevajo civilne žrtve.
Vsak dan preštevajo civilne žrtve.

Zelenski je ponovil, da napadena Ukrajina brani mir tudi v drugih državah, zato da nujno potrebuje še več vojaške pomoči in orožja; južnokorejski parlament se je na prošnjo odzval s pojasnilom, da je Ukrajini posredoval vojaško zaščitno opremo, orožja pa si ne morejo privoščiti. Ukrajina pa se medtem spopada tudi s finančno in gospodarsko škodo, vojna naj bi namreč povzročila že za 1000 milijard dolarjev škode; kljub pozivom, naj Rusija ustavi napade do novih pogajanj, je ruski zunanji minister Sergej Lavrov poudaril, da se to ne bo zgodilo.

Zahodni svet še naprej obsoja vojno nasilje in zločine ter nadaljuje sankcije proti Rusiji, tako je tudi Hrvaška sledila zgledu številnih drugih držav, tudi Slovenije, in z noto, ki jo je izročila veleposlaniku Andreju Nesterenku, izgnala 24 diplomatov, obsodila brutalno agresijo in pozvala k takojšnjemu umiku ruskih sil s celotnega ozemlja Ukrajine ter k zagotovitvi humanitarne pomoči in evakuacije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije