VRAČILO

Vrnili bodo nacistični plen

Nemško mesto bo dedičem lastnika vrnilo sliko. Umetnina iz leta 1919 je poslikana z obeh strani.
Fotografija: Eno od del Emila Noldeja je po dolgih letih v rokah lastnikovih dedičev.
Odpri galerijo
Eno od del Emila Noldeja je po dolgih letih v rokah lastnikovih dedičev.

Düsseldorf – Izdelek nemško-danskega ekspresionista Emila Noldeja se bo vrnil domov, poročajo nemški mediji, saj so ugotovili, da so si mojstrovino, ki je poslikana z obeh strani, nasilno prilastili nacisti.
Slika iz leta 1919 je bila v lasti judovskega trgovca z lesom Curta Schülerja, ki so ga v tridesetih letih minulega stoletja obiskali nacisti in zahtevali, naj jim sliko proda po smešno nizki ceni.


Schüler je nato z ženo pobegnil na Švedsko, da bi se izognil okrutnemu režimu, umrl pa je leta 1962. Že leta 1953 pa se je slika znašla v rokah nepremičninskega agenta Conrada Döbekkeja, ki jo je namenil Düsseldorfu, in ker so nepremičninarja pozneje osumili, da je kupoval umetnine, ki so jih v obdobju nacizma kradli Judom, so tudi Noldejevo sliko pozneje uvrstili na seznam izgubljenih umetnin, točneje v bazo dragocenosti, izginulih pred in med drugo svetovno vojno in katerih izvor še ugotavljajo. Mojstrovino, ki na eni strani prikazuje krajino, na drugi pa portret mlade ženske, naslovljen Igralka, bosta prejela Schülerjeva vnuka Kaj in Ronny Schüler.

Septembra lani se je k dedinji prvotnega lastnika vrnila tudi Renoirjeva mojstrovina Ženski na vrtu, vredna najmanj 300.000 evrov, ki so jo nacisti ukradli iz pariškega trezorja, decembra pa je muzej v Mannheimu ugotovil, da je med njihovimi razstavljenimi kosi najmanj 25 tistih, ki so jih zaplenili nacisti. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije