KATAR

Varnostniki prekinili TV-vklop: »Zakaj ne smemo snemati? To je javna površina« (VIDEO)

V začasni svetovni prestolnici nogometa doživljajo drugačno medijsko svobodo.
Fotografija: Novinar je dokazoval, da je akreditiran in da ima dovoljenje za snemanje vsepovsod, a mu niso verjeli na besedo, dokumente in izkaznice.
Odpri galerijo
Novinar je dokazoval, da je akreditiran in da ima dovoljenje za snemanje vsepovsod, a mu niso verjeli na besedo, dokumente in izkaznice.

V Katarju se bo kmalu začelo svetovno prvenstvo v nogometu, ki se ga številni navdušenci žogobrca po svetu ne veselijo tudi zaradi sfiženih okoliščin, v katerih naj bi potekalo. V deželi, kjer je skoraj sedemkrat več tujcev kot domačinov, veljajo drugačne navade, kot jih imamo v zahodnem svetu.

Katarec je pograbil objektiv kamere in Dancu povedal, da jo lahko tudi razbije. FOTOgrafiji: TV 2
Katarec je pograbil objektiv kamere in Dancu povedal, da jo lahko tudi razbije. FOTOgrafiji: TV 2

To je med večernim vklopom po arabskem času v živo za dansko televizijsko postajo TV 2 spoznal novinar Rasmus Tantholdt, ki se je v Skandinavijo vklapljal izpred ene od neonskih podob nogometaša. Takoj po začetku vklopa se je v kader kamere, ki je neposredno prenašala sliko v danski televizijski eter, pripeljalo manjše vozilo za golf, v njem pa so bili trije Katarci, eden izmed njih v uniformi.

Tantholdt jim je v angleščini takoj povedal, da so v živo na danski televiziji; eden izmed domačinov v značilni beli opravi je celo pomahal v kamero, drugi pa je začel grabiti za objektiv, prenos je bil prekinjen. Danski novinar je bil presunjen, v angleščini je spraševal naprej: »Ves svet ste povabili, naj pride sem. Zakaj ne smemo snemati? To je javna površina.« A domačini se niso dali, med legitimiranjem Evropejcev (snemalec je posnel to dogajanje) pa se je znova zapletlo.

Novinar jim je dejal, da lahko snemajo, kjer želijo. Eden od Katarcev mu je v polomljeni angleščini pojasnil, da lahko Dancem tudi uničijo kamero, kar je sprožilo nov izbruh ogorčenja. Po pol ure pridržanja je prišel eden od vodij varnostne službe in potrdil, da je z novinarskimi dovoljenji vse v redu. Kot še poroča portal danske televizije TV 2, je bil novinar namesto opravičila deležen kozarčka soka iz granatnega jabolka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije