UJETI V JAMI

Ujete dečke morajo do nedelje rešiti, sicer sledi katastrofa

Napovedujejo obilne padavine, zato jih lahko zalije voda.
Fotografija: Otroci so skupaj s trenerjem obtičali v jami. FOTO: AP
Odpri galerijo
Otroci so skupaj s trenerjem obtičali v jami. FOTO: AP

BANGKOK – Po treh dneh od začetka reševalne akcije še niso rešili 12 tajskih dečkov, ki so ujeti v jami. Ker so za konec tedna napovedane obilnejše padavine, se lahko zgodi najhujše. Reševalne ekipe so pripravile tri načrte, kako bi jih lahko rešili iz jame. 

Prva možnost je, da dečke naučijo potapljanja in se v spremstvu potapljačev na tak način rešijo. Po informacijah tamkajšnjega guvernerja so učenje dečkov že začeli. Eden od izkušenih potapljačev je dejal, da bi veliko težavo za potapljanje lahko predstavljalo dejstvo, da so zaradi dolgotrajnega pomanjkanja vode in hrane fantje duševno in fizično šibki.


Drugi načrt predvideva izsušitev jamskega sistema, tako da bi otroci iz jame izstopili, ne da bi se zmočili. Vojska je že začela postopek izsuševanja, vendar se bojijo, da jim to do začetka monsunskega deževja ne bo uspelo.

Tretja možnost pa je, da bi skozi zemljo izvrtali luknjo in bi tako prišli do pečine, kjer je ujeta dvanajsterica najstnikov.

Za vikend je napovedano večje monsunsko deževje. Če bo to nastopilo, preden dečke rešijo, se lahko nivo vode dvigne, kar pa bi lahko pomenilo, da bodo v jami ujeti še štiri mesece, poroča Kurir.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije