Trump zapira vrata države: poleti Evropa–ZDA prepovedani

Zaradi koronavirusa so leti iz Evrope v ZDA od petka prepovedani. 
Fotografija: Donald Trump je prepovedal lete iz EU. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump je prepovedal lete iz EU. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v televizijskem nagovoru dejal, da Evropejci prinašajo koronavirus v ZDA, zaradi česar se je odločil, da za 30 dni prekine potovanja iz Evrope v ZDA (za države članice EU). Ker promet čez Atlantik poteka z istimi letali, gre dejansko tudi za prekinitev potovanj iz ZDA v Evropo.

Prekinitev potovanj, ki bo najbolj prizadela letalski promet, se začenja ob 23.59 v petek po vzhodnoameriškem času oziroma ob 4.59 v soboto zjutraj po srednjeevropskem.  Povedal je, da prepoved ne velja za Veliko Britanijo in Američane, ki se bodo vračali domov iz Evrope, čeprav ni čisto jasno, kako bo to mogoče izpeljati, ker letalske družbe s praznimi letali v eno ali drugo smer verjetno ne bodo letele.


Za koronavirus kriva Evropa

Trump je v televizijskem nagovoru krivdo za ameriške okužbe s koronavirusom pripisal Evropejcem, ki naj bi semena okužbe prinesli v ZDA. Virus je decembra lani izbruhnil na Kitajskem in Trump je potem šele 31. januarja omejil potovanja v ZDA iz Azije.
 

Preberite še:

Okužena učiteljica v stiku z 80 šolarji
Okužba se širi zaradi nespoštovanja navodil, kaže se sovraštvo do okuženih
OŠ Šmarje pri Jelšah: župan za jutri in petek odpovedal pouk

Vse do nagovora v sredo zvečer po vzhodnoameriškem času je Trump v svojih izjavah zmanjševal nevarnost koronavirusa, tudi v nasprotju z izjavami ameriških zdravstvenih strokovnjakov, zdaj pa se je nenadoma odločil za drastičen ukrep.


V nagovoru je okrivil Evropsko unijo, da v nasprotju z njim ni dovolj hitro in odločno ukrepala proti koronavirusu, in obtožil Evropejce, da prinašajo virus v ZDA. Prekinitev potovanj ne bo veljala za Veliko Britanijo, nekaj izjem za vrnitev domov pa bo tudi za Američane, ki jih bodo ustrezno pregledali. Za tovorni promet prepoved ne velja.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije