OMENJA SE NOVAČENJE TUJCEV

To članicam zveze NATO ne bo všeč: Rusija je zaposlila ogromno vojakov

Po podatkih britanskih obveščevalcev Rusija novači migrante iz Srednje Azije in sosednjih držav za vojake v vojni proti Ukrajini.
Fotografija: Ruska vojska je ena najmočnejših na svetu. FOTO: Anton Vaganov Reuters
Odpri galerijo
Ruska vojska je ena najmočnejših na svetu. FOTO: Anton Vaganov Reuters

Ruska vojska je od začetka leta zaposlila približno 280.000 ljudi, je danes dejal podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev. Ruska vojska je v izogib nepriljubljeni mobilizaciji spomladi sprožila aktivno kampanjo, da bi v svoje vrste privabila več ljudi.

Rusija ni napovedala nove mobilizacije, ki velja za nepriljubljen ukrep, in se je raje odločila za obsežno kampanjo, med drugim tudi s finančnimi spodbudami, da bi več Rusov privabila v vojsko, medtem ko se njena agresija proti Ukrajini pomika v 19. mesec.

»Po podatkih ministrstva za obrambo se je od 1. januarja 280.000 ljudi pridružilo ruski vojski na podlagi pogodb,« je dejal Medvedjev po poročanju ruske tiskovne agencije Tass. Del jih je bil v rezervah, del pa prostovoljcev in drugih kategorij, je še dejal nekdanji ruski predsednik med obiskom otoka Sahalin na ruskem Daljnem vzhodu.

V avgustu je bila številka nižja

Medvedjev je v začetku avgusta sporočil, da je vojska od začetka leta zaposlila okoli 230.000 ljudi. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP teh številk ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v luči vojne v Ukrajini, potem ko je ruska vojska utrpela velike izgube, septembra lani napovedal delno vojaško mobilizacijo, v okviru katere so v vojsko vpoklicali približno 300.000 rezervistov. Več tisoč Rusov je takrat pobegnilo v tujino, da bi se izognili vpoklicu.

Rusija je znana po svojih tankih. FOTO: Russian Defence Ministry Via Reuters
Rusija je znana po svojih tankih. FOTO: Russian Defence Ministry Via Reuters

Po podatkih britanskih obveščevalcev Rusija novači migrante iz Srednje Azije in sosednjih držav za vojake v vojni proti Ukrajini. V Rusiji živi najmanj šest milijonov migrantov iz Srednje Azije, ki jih Kremelj verjetno vidi kot potencialne rekrute. Srednjeazijske migrante naj bi novačili v Rusiji vsaj od maja letos z obljubami visokih plač in hitre pridobitve ruskega državljanstva, navaja britansko obrambno ministrstvo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije