Strašni prizori iz Španije: nemočni so zapuščeni, mnogi so umrli v samoti

Španski vojaki so začeli množično dezinfekcijo.
Fotografija: Bolnišnice in mrtvašnice v Španiji so prepolne. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Bolnišnice in mrtvašnice v Španiji so prepolne. FOTO: Reuters

Vojaki v Španiji, ki so v boju proti novemu koronavirusu začeli dezinficirati domove upokojencev, so pred velikim problemom. »Pripadniki vojaške enote za odziv v izrednih razmerah med svojimi obiski domov pogosto najdejo zapuščene starejše osebe, nekatere celo že mrtve v svojih posteljah,« je obrambna ministrica Margarita Robles povedala na televiziji. Poudarila je, da bo takšno nehumano obnašanje do starejših sankcionirano. Vsi, ki so zapustili svoje starejše in onemogle sorodnike brez primerne skrbi, bodo kazensko preganjani.

Okužen vsak deveti v zdravstvu

Španija za Italijo hitro postaja novo krizno žarišče v Evropi. Potrjenih je več kot 33.000 okužb z novim koronavirusom in okoli 2200 smrti, vsak dan pa se številki močno povečata. Samo v nedeljo je umrlo 462 ljudi. Večina, 87 odstotkov, je bila starejših od 70 let.

Vse več mrtvih pomeni velik pritisk na bolnišnice in pogrebna podjetja, še posebej v Madridu, zato so se odločili postaviti začasno mrtvašnico.

V boju proti širjenju virusa je vlada med drugim ukazala po državi razdeliti 650 testov za ugotavljanje koronavirusa. Dosedanja testiranja so pokazala, da je okuženih okoli 12 odstotkov zdravstvenih delavcev (približno 3900).
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije