UMETNA INTELIGENCA

Ste nasedli tudi vi? Raperski duet, ki je navdušil, je ponaredek!

Novi hit Draka in The Weeknda je delo umetne inteligence. Na svetovnem fotonatečaju je zmagala podoba, ki jo je ustvaril računalnik.
Fotografija: The Weeknd v resnici sploh ni zapel dueta z Drakom, pesem je čez noč postala uspešnica. FOTO: Instarimages.com/cover Images
Odpri galerijo
The Weeknd v resnici sploh ni zapel dueta z Drakom, pesem je čez noč postala uspešnica. FOTO: Instarimages.com/cover Images

Ni še minil mesec, ko so strokovnjaki za visoko tehnologijo, med njimi Elon Musk in soustanovitelj Appla Steve Wozniak, v odprtem pismu posvarili pred prehitrim razvojem umetne inteligence ter pozvali k polletni ustavitvi razvoja tovrstnih mogočnih sistemov. Podčrtali so, da njenega vse hitrejšega razvoja (še) ne moremo obvladovati in nadzirati, potrebna so zanesljiva varovala, poraja pa se tudi vprašanje, ali ta morda nepovratno ne ogroža človeške družbe in civilizacije. »Ali naj razvijemo nečloveške ume, ki nas bodo sčasoma prekašali in zamenjali?« so se vprašali. In zdaj so v odgovor dobili dva primera, ki dokazujeta, da pred umetno inteligenco ni varna niti človeška ustvarjalnost. Pred dnevi je v eter namreč prišel povsem svež duet raperjev Draka in The Weeknda, ki so ga njuni oboževalci in ljubitelji tega žanra sprejeli z navdušenjem. In trenutek pozneje šokirano obstali. Njunega sodelovanja nikoli ni bilo, skladbo je namreč ustvaril program umetne inteligence. Drugi dokaz, kako zlahka bi umetna inteligenca lahko izničila celo umetniške poklice, pa je zmagovalna fotografija svetovnega natečaja Sony nemškega fotografa Borisa Eldagsena. Ta je namreč ni ustvaril s fotoaparatom in izurjenim očesom esteta, pač pa je delo – umetne inteligence!

Odprta vrata debati

Ne le laiki, ali lahko strokovnjaki razločijo med delom umetnika in delom umetne inteligence? S tem vprašanjem v mislih Eldagsen k fotografskemu tekmovanju ni pristopil s svojim delom, temveč načrtno s fotografskim globokim ponaredkom (deep fake, op. p.). In zmagal! »Predrzno sem se prijavil na natečaj, saj sem hotel videti, ali so tekmovanja pripravljena tudi na vdore podob, ki jih ustvari umetna inteligenca. Očitno niso,« je dejal, ko je zavrnil nagrado, pri čemer se je sodnikom še zahvalil, da so kot zmagovalno podobo izbrali prav njegovo. S tem, tako Eldagsen, so namreč odprli vrata resni in pomembni debati, kaj bodo v fotografskem svetu sprejeli kot fotografsko delo in kaj ne. »Podobe, ustvarjene z umetno inteligenco, in fotografije ne bi smele tekmovati med seboj in se potegovati za takšno nagrado. Gre za dve povsem različni entiteti. Umetna inteligenca ni fotografija. Zato nagrade ne morem sprejeti.« Pri tem se je še vprašal, ali so sodniki vedeli ali vsaj posumili, da za zmagovalno fotografijo sploh niso izbrali fotografije.

Nagrado za naj fotko je zavrnil, ker ni fotografsko delo, podobo je ustvarila umetna inteligenca. FOTO: Osebni Arhiv
Nagrado za naj fotko je zavrnil, ker ni fotografsko delo, podobo je ustvarila umetna inteligenca. FOTO: Osebni Arhiv

Milijoni poslušalcev v hipu

Kako si dandanes še lahko prepričan, da so nekaj ustvarili ljudje, pa je eno od vprašanj, ki spremljajo skladbo Heart On My Sleeve, za katero naj bi ustvarjalnost pisanja pesmi in glasove združila Drake in The Weeknd. Od petkove premiere je skladbo za konec tedna na tiktoku poslušalo že 8,5 milijona uporabnikov, na spotifyu je bila pretočena že četrtmilijonkrat. Odzivi poslušalcev so bolj ali manj enaki – navdušeni! Vsaj dokler njen resnični ustvarjalec, znan le pod psevdonimom Ghostwriter, ni razkril, da je pesem ustvaril z računalniškim programom umetne inteligence, ki ga je »treniral« z glasovoma raperjev. »To je komaj začetek,« je malce srhljivo zapisal ob svojem razkritju. »To je prvi primer glasbe, sproducirane s pomočjo umetne inteligence, ki me je res navdušil,« je pripomnil razvijalec umetne inteligence Mckay Wrigley, ki pa mu mnogi glasbeni sladokusci ne bi mogli prikimati. Sprašujejo se namreč, kako sploh še razločiti med resničnim in ponarejenim. Več uporabnikov družabnih omrežij je še vedno trmasto odločenih, da so poslušali skladbo Draka in The Weeknda, češ da sta glasova preveč njuna, da bi bila lahko ponaredek. »Prepričan sem, da gre za pravo, resnično pesem, ki pa jo poskušajo zakamuflirati kot delo umetne inteligence, da bi videli odziv ljudi,« je zapisal eden, drugi dodal, da je pesem že »absurdno dobra«, tretji pa, da je to nedvomno ena najboljših Drakovih skladb doslej.

Glasbenika se na »njuno« pesem, ki je nista zapela, še nista odzvala, je pa Drake nedavno izrazil ogorčenje, da se njegov glas zaradi napredka tehnologije lahko klonira. »Umetna inteligenca je še zadnja kaplja čez rob!« Več spletnih strani uporabnikom namreč omogoča, da ustvarjajo nove skladbe z uporabo glasov, ki zvenijo kot glasovi največjih pop pevcev.

Drake je ogorčen, da tehnologija omogoča kloniranje njegovega glasu. FOTO: Seth Browarnik/startraksphoto.co
Drake je ogorčen, da tehnologija omogoča kloniranje njegovega glasu. FOTO: Seth Browarnik/startraksphoto.co

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije