DROGE

Novi trend med mladimi na Hrvaškem: zadevajo se z baloni

Prazne kovinske bombice za stepanje smetane ležijo po Pagu.
Fotografija: Balon, napolnjen z dušikovim oksidom, je skorajda že stalnica vseh zabav. Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Balon, napolnjen z dušikovim oksidom, je skorajda že stalnica vseh zabav. Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images

ZRĆE – Kar 20.000 Britancev je po poročanju hrvaških medijev v preteklih dneh obiskalo hrvaški otok Pag, kjer so se do onemoglosti zabavali in zadevali.

Novinarka portala Index se je nekajkrat sprehodila po paški žurerski meki Zrće in od mladih Britancev izvedela vse o bogati ponudbi drog in njihovih cenah. Do njih, po poročanju mladih, nikakor ni težko priti, ponujajo pa jih tako Britanci kot domačini.

Niso pa vse droge prepovedane, so se dobro podučili mladi, zato v Zrćah skokovito rasteta povpraševanje ter prodaja kovinskih bombic (ampul) in balonov. Prodajajo jih v trgovinah, kioskih in celo na stojnicah na plaži. Prek pumpice zrak iz bombice, v kateri je stisnjen dušikov oksid, iztisnejo v balon in ga nato vdihnejo. To jim omogoči občutek evforije za kakšnih dvajset do trideset sekund.

Kovinske bombice, ki so polnjene z dušikovim oksidom, se uporabljajo v zdravstvu za anestetik, v gostinstvu pa za potisni plin pri stepanju smetane. Mnogi mu zdaj pravijo še smejalni ali rajski plin.

Najbolj zagrizeni so za potrebe zabave v Zrćah kupili tudi do dve škatli bombic dnevno, kar je približno 50 kosov. Cena ene škatle je približno 50 kun.

Vdihavanje dušikovega plina je legalno, a zato nič manj nevarno. Ob večji količini zaužitega alkohola in drog lahko pusti težke posledice.

Znano je, da so Zrće »raj za partije«, kjer se je drogam sicer težko ogniti, a so se hrvaški mediji zadnje dni o tem podrobno razpisali, potem ko je v obračunu dveh britanskih mamilarskih tolp v Zrćah umrl mlad Britanec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije