NENAVADNO

Neznani leteči predmeti burijo duhove

Zaradi nenavadnih preletov se že rojevajo špekulacije, kritike in teorije zarote.
Fotografija: Veiko dela imajo s sestreljevanjem. FOTOGRAFIJI: Reuters
Odpri galerijo
Veiko dela imajo s sestreljevanjem. FOTOGRAFIJI: Reuters

Po že tretji sestrelitvi neznanega letečega predmeta nad zračnim prostorom ZDA v zadnjih dneh še vedno ni jasno, za kakšne predmete gre, kako ostajajo v zraku in od kod so prišli. Glede na prve ugotovitve pa niso podobni domnevno vohunskemu kitajskemu balonu, ki so ga ameriške sile sestrelile na začetku meseca.

Leteli so nizko in ogrožali civilni letalski promet.
Leteli so nizko in ogrožali civilni letalski promet.

Zračne sile ZDA so v petek nad Aljasko sestrelile predmet cilindrične oblike, nato pa so isti dan zaznali nov neznan leteč objekt, ki je z Aljaske zavil nad Kanado, in premier Justin Trudeau je izdal ukaz za sestrelitev nad redko poseljenim območjem Jukona. Izvršila jo je ameriška vojska. Pozneje so v soboto zaznali še en predmet osmerokotne oblike nad zvezno državo Montana, isti objekt je bil nato opažen še v nedeljo nad Michiganom. Ko se je pomaknil nad jezero Huron, je ameriški predsednik Joe Biden izdal ukaz o sestrelitvi.

Razlog za sestrelitve je bil, da so neznani predmeti leteli nizko, med šest in 12 kilometri nad Zemljo, ter s tem ogrožali civilni letalski promet. Kitajski balon, ki so ga 4. februarja sestrelili nad Atlantikom pri Južni Karolini, pa je letel na višini 18 kilometrov. Dele kitajskega balona pobirajo z dna Atlantika in analizirajo v laboratoriju FBI v Quanticu v Virginiji, podoben postopek bodo izvedli tudi z deli drugih sestreljenih objektov, ki pa jih uradno še niso identificirali niti niso navedli, da so kitajski.

Ne izključujejo ničesar

Vodja poveljstva Severne Amerike za zračno-vesoljsko obrambo (NORAD), general Glen VanHerck, je novinarjem povedal, da vojski za zdaj ni uspelo ugotoviti, kaj natančno so bili zadnji trije sestreljeni predmeti, kako ostajajo v zraku in od kod so prišli. »Z razlogom jim pravimo predmeti, in ne baloni,« je dejal VanHerck in dodal, da za zdaj ne izključujejo katere koli razlage. »To naj ugotovita obveščevalna in protiobveščevalna skupnost,« je povedal.

Tiskovni predstavnik Bele hiše, pristojen za nacionalno varnost, je medtem dejal, da predmeti niso podobni balonu, ki so ga sestrelili 4. februarja, in so veliko manjši. Vodja demokratov v odboru za obveščevalne dejavnosti Jim Himes je za NBC povedal, da mora biti vlada čim bolj odkrita glede dogajanja in hitro objaviti vse potrebne informacije, ker da se brez tega rojevajo špekulacije, kritike in teorije zarote.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije