ENIGMA

Največji diamant ima novega lastnika

Enigma je iztržila 3,8 milijona evrov. S 555,55 karata vpisana v knjigo rekordov.
Fotografija: Avkcijska hiša Sotheby's ga opisuje kot kozmični čudež.
Odpri galerijo
Avkcijska hiša Sotheby's ga opisuje kot kozmični čudež.

Eden najtrpežnejših diamantov na svetu, star skoraj tri milijarde let, je na dražbi v Londonu pritegnil velik interes premožne javnosti, avkcijska hiša Sotheby's, ki je kamen označila za kozmični čudež, pa je za črni zaklad sprejemala tudi ponudbe v kriptovalutah.

V znamenju številke 5

Dragi kamen je nastal zaradi meteornih udarcev, ki so povzročili naravno kemično odlaganje hlapov, ali zaradi eksplozij supernov, ki so tvorile asteroide z diamanti, ti pa so potem trčili v Zemljo, posebnost črnega diamanta pojasnjujejo pri dražbenih hiši, kjer so z izkupičkom, 3,8 milijona evrov, seveda zadovoljni.

Enigma je pred prodajo opravila tudi svetovno turnejo, saj se je pred prodajo v Londonu razkazovala še v Dubaju in Los Angelesu, ne priteguje pa zgolj s svojim izvorom, temveč tudi z obliko in velikostjo; 555,55-karatni diamant spominja na roko, obliko pa je navdihnila hamsa, bližnjevzhodni simbol moči in zaščite, povezan tudi s številko 5. Kamen je zdaj dragulj s 55 facetami, torej je številka 5 tista, ki ga je najbolj zaznamovala.

Ko bi vsaj dosegel tudi izkupiček petih milijonov, so razočarani nekateri, a tudi slabi štirje milijoni so osupljiv znesek. Enigma namreč po kakovosti ni primerljiva z običajnimi diamanti za izdelavo nakita, saj so izredno trdni in jih uporabljajo predvsem pri industrijskem vrtanju.

A ker se tako redko pojavi na dražbi, je povpraševanje po njem običajno izjemno; nazadnje je bil črni diamant na prodaj leta 2001, a le 33-karatni. Enigmo so izkopali najverjetneje v Braziliji ali osrednji Afriki, a podatki o dozdajšnjem lastniku (kakor tudi o novem) niso znani. Kot največji znani brušeni diamant na svetu se je leta 2006 vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije