ZELO AKTIVNO OBMOČJE

Dva zaporedna močna potresa stresla Kitajsko

Dvakrat streslo.
Fotografija: Seizmografska naprava. FOTO: Guliver/thinkstockphotos
Odpri galerijo
Seizmografska naprava. FOTO: Guliver/thinkstockphotos

Kitajsko provinco Qinghai na severozahodu države je v soboto zgodaj zjutraj po lokalnem času stresel potres z magnitudo 7,4. Redko poseljena provinca se razprostira po Tibetanski planoti. Žarišče potresa v Qinghaiu, ki je tla stresel ob 2:04 v soboto zjutraj po lokalnem času, je bilo na razmeroma majhni globini desetih kilometrov in približno 400 kilometrov jugozahodno od mesta Xining, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili ameriški seizmologi.

Pred tem je provinco Yunnan na jugozahodu Kitajske danes pozno zvečer po lokalnem času stresel potres magnitude 6,1. Po zadnjih podatkih sta doslej umrla dva človeka. Žarišče potresa je bilo prav tako na globini desetih kilometrov, in blizu mesta Dali, ki je priljubljeno turistično središče.

Junan je na potresno zelo aktivnem območju. Oktobra 2014 je bilo v potresu magnitude 6,0 poškodovanih več sto ljudi, več kot 100.000 jih je moralo zapustiti domove.

Tudi potresi drugje na Kitajskem, še posebej pa na zahodu in jugozahodu države, niso redki. Jugozahodno provinco Sečuan je leta 2008 stresel potres magnitude 7,9, pri čemer je umrlo ali izginilo 87.000 ljudi. Februarja 2003 je potres magnitude 6,8 v provinci Šindžjang terjal 268 življenj in povzročil ogromno gmotno škodo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije