TAJSKA

Kralj pomilostil več kot 30.000 zapornikov

Na Tajskem so proslavili rojstni dan pokojnega vladarja. Pomilostitvam je sledila proslava.
Fotografija: Kralj Vadžiralongkorn in kraljica Sutida sta na proslavi pozdravila ljudi. FOTO: Soe Zeya Tun/Reuters
Odpri galerijo
Kralj Vadžiralongkorn in kraljica Sutida sta na proslavi pozdravila ljudi. FOTO: Soe Zeya Tun/Reuters

Kljub temu da je nekdanji tajski kralj Bumibol Aduljadedž umrl že pred štirimi leti, njegov rojstni dan ostaja eden pomembnejših državnih praznikov v tej azijski državi. Očetu na čast tudi njegov naslednik kralj Maha Vadžiralongkorn vsako leto na ta dan pomilosti zapornike, mnogim tudi zniža zaporne kazni.
Mnogo podpornikov monarhije je s seboj prineslo risbe, fotografije in slike pokojnega kralja. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Mnogo podpornikov monarhije je s seboj prineslo risbe, fotografije in slike pokojnega kralja. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

In letos je bil še posebno darežljiv, saj je pomilostil več kot 30.000 ljudi, ki se iz takšnih in drugačnih razlogov gnetejo v prenatrpanih tajskih zaporih, še nadaljnjim 200.000 pa je ukazal znižati kazni, med njimi enemu od organizatorjev protestov, uperjenih proti kralju in monarhiji, ki je bil obsojen na osem let zapora zaradi političnega aktivizma, ter nekdanjemu ministru za trgovino, ki je bil zaradi netransparentnih poslov, povezanih s prodajo riža, obsojen na 48 let za rešetkami.
 

​Ne marajo ga


Pokojnemu kralju v čast so na ulicah Bangkoka priredili tudi slavnostno proslavo, na kateri se je zbrala množica kraljevih podpornikov, ki sicer vedno manj priljubljenemu vladarju zvesto stojijo ob strani. Na proslavi seveda nista smela manjkati kralj Vadžiralongkorn in njegova žena kraljica Sutida, ki sta pozdravila ljudi, večinoma oblečene v majice rumene barve, ki je simbol monarhije.


Vsi so pred več metrov veliko fotografijo pokojnega kralja prižgali sveče ter se spomnili zelo priljubljenega vladarja, ki je bil na prestolu dolgih 70 let. Kralja Bumibola so Tajci neizmerno spoštovali, ne le zato, ker so ga morali, ampak tudi zato, ker je veliko naredil za domovino, kar pa ne velja za njegovega naslednika. Vadžiralongkorn je bil večini trn v peti že, ko je bil še princ, saj da nikoli ni pokazal pretiranega zanimanja za služenje domovini, raje se je zabaval z ženskami in na veliko zapravljal.


Ko je po očetovi smrti sedel na prestol, se njegovo obnašanje ni kaj dosti spremenilo, prav tako se ni spremenil odnos Tajcev do njega, med pandemijo, ko je za več mesecev zapustil državo in se ljudem ni niti javil, pa je šlo vse le še navzdol. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije