COVID 19

Koronastanje v Evropi: doživljamo eksplozijo okužb

V Avstirji padajo rekordi, Nemci so prvič presegli število 60.000, Belgijci pa poročajo, da se virus širi tako hitro kot že dolgo ne.
Fotografija: Preverjanje statusa na avtrijskih ulicah. FOTO: Lisi Niesner, Reuters
Odpri galerijo
Preverjanje statusa na avtrijskih ulicah. FOTO: Lisi Niesner, Reuters

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 15.145 okužb z novim koronavirusom, kar je rekord. V zadnjem dnevu je umrlo še 55 covidnih bolnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V bolnišnicah se zdravi 2787 covidnih bolnikov, od tega jih je 498 na intenzivni negi, kar je 12 več kot dan prej. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev se je danes povzpela na 988,7.

V Avstriji so danes presegli tudi mejnik milijon potrjenih okužb od začetka pandemije. Prvič so okužbo potrdili 25. februarja 2020 pri dveh osebah, skoraj 21 mesecev kasneje pa se jih je nabralo že 1.011.465.

Prvič čez 60.000

Število novih okužb z novim koronavirusom je v Nemčiji znova naraslo in prvič od začetka pandemije preseglo številko 60.000. Pred natanko tednom dni so v državi prvič potrdili več kot 50.000 primerov dnevno. V zadnjem dnevu jih je bilo  65.371 okužb, največ doslej. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 336,9. Po vsej državi so v zadnjih 24 urah zabeležili 264 smrti med covidnimi bolniki. Število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh znaša 5,15. Doslej največ bolnikov je bilo v bolnišnicah okrog božiča lani, kot je ta faktor znašal 15,5.

Preverjanje statusa ob vstopu v trgovino. FOTO: Lisi Niesner, Reuters
Preverjanje statusa ob vstopu v trgovino. FOTO: Lisi Niesner, Reuters

Znotraj države se rast okužb močno razlikuje od ene zvezne dežele do druge. Največ jih je v deželah z najnižjo ravnjo cepljenih proti: na Saškem, v Turingiji in na vzhodu Bavarske. Predsednik RKI Lothar Wieler je stanje opisal kot dramatično. »Trenutno se nahajamo v resni stiski. Imeli bomo zares slabo praznovanje božiča, če ne sprejmemo ustreznih protiukrepov,« je dejal v sredo zvečer v spletni razpravi s saškim ministrskim predsednikom Michaelom Kretschmerjem.

Premierji 16 nemških zveznih dežel bodo sicer prav danes s kanclerko Angelo Merkel, ki je v sredo razmere prav tako označila za dramatične, govorili o ukrepih za zajezitev hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom. Koraki bi lahko vključevali strožje ukrepe glede nošenja mask in obveznosti predložitve potrdila o cepljenju ali prebolelosti za obisk prireditev in prostorov. Pogoj PC že velja v Berlinu in na Bavarskem.

Še pred za popoldan predvidenim srečanjem o razmerah dopoldne razpravlja nemški parlament. Potekala naj bi tudi glasovanja o predlogih, ki so jih za zajezitev okužb predlagale tri stranke, ki naj bi po septembrskih volitvah nasledile odhajajočo koalicijo Merklove. Socialdemokrati, Zeleni in liberalci (FDP) med drugim predlagajo, da bi morali potniki na javnem prevozu predložiti potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT, in uvedbo strogih kazni z do petimi leti zapora za ponarejevalce covidnih potrdil.

Belgijci zaostrujejo ukrepe

V Belgiji ob hitrem porastu okužb z novim koronavirusom znova zaostrujejo ukrepe za zajezitev epidemije. Od ponedeljka bo tako obvezno delo od doma vsaj štiri dni na teden. Obveznost nošenja zaščitnih mask so razširili na vse javne prostore, covidno potrdilo pa bo med drugim obvezno na vseh javnih dogodkih. Od ponedeljka bodo morali vsi zaposleni v zasebnem in javnem sektorju, ki to lahko, delati od doma vsaj štiri dni na teden, je po sredinem srečanju z vodji regij in skupnosti povedal belgijski premier Alexander De Croo.

Voditelji so se strinjali tudi o razširitvi obveznosti nošenja zaščitnih mask na vseh javnih krajih. Obvezno bo na sredstvih javnega potniškega prometa, v barih in restavracijah, gledališčih in kinematografih ter na javnih dogodkih, vključno z dogodki na prostem. Po novem jih bodo morali nositi vsi od 10. leta starosti naprej, in ne več samo od 12. leta. Doslej mask v notranjosti kulturnih ustanov ni bilo treba nositi, če so ob vhodu preverjali covidno potrdilo, s katerim Belgijci dokazujejo, da so cepljeni proti covidu 19, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Uporabo tega potrdila so razširili na vse javne dogodke v zaprtih prostorih, ki se jih udeležuje več kot 50 ljudi, medtem ko trenutno to velja za dogodke z več kot 500 udeleženci, in na javne dogodke na prostem, ki se jih udeležuje več kot 100 ljudi. Covidno potrdilo bo obvezno tudi za vstop na božične sejme, poleg tega pa še za v kulturne ustanove, restavracije in bare, vključno z zasebnimi dogodki.

»Zelo dobro razumem nezadovoljstvo (...). Pomembno je, da vsi skupaj ostanemo pozorni in preudarni, da bi zaščitili sami sebe in tiste, ki nas obkrožajo, da bi razmere ostale znosne za naše zdravstvene delavce,« je pozval De Croo. Zdravstveni minister Frank Vandenbroucke pa je poudaril, da te odločitve niso bile lahke, vendar pa so to minimalni ukrepi. »Doživljamo eksplozijo okužb.«

V tednu, ki se izteka, belgijske oblasti v povprečju beležijo po skoraj 10.300 novih okužb na dan. Virus se širi tako hitro, kot se ni že eno leto. V bolnišnicah pa je največ covidnih bolnikov od maja. Bolnišnično oskrbo potrebuje več kot 2000 ljudi, od tega jih je 25 odstotkov na intenzivni negi. V državi, ki ima 11,6 milijona prebivalcev, je v torek umrlo še 41 covidnih bolnikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije