ZASKRBLJUJOČE

Kitajci zapirajo cerkve

Predsednik Xi je prepričan, da religija ogroža komunistično stranko. Vernike naj bi zasliševali in nadzirali.
Fotografija: Tarča so predstavniki vseh religij. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Tarča so predstavniki vseh religij. FOTO: Ap

PEKING – V zadnjem obdobju svet zaskrbljeno opazuje dogajanje na Kitajskem, kjer naj bi vladajoča komunistična partija načrtno preganjala krščanstvo in povečevala nadzor nad versko svobodo. Podrli naj bi več cerkva in zaplenili biblije ter druge svete tekste. Ukrepi naj bi bili v skladu z novim zakonom o verskih dejavnostih. Preganjanje kristjanov naj bi bilo najbolj intenzivno v provinci Henan, kjer živi ena največjih krščanskih skupnosti v državi.

Predsednik Xi Jinping, ki je najmočnejši vodja Kitajske po Mao Cetungu, je močno omejil svobodo verskega izražanja. Poznavalci in aktivisti razkrivajo, da se je z njegovim prihodom na oblast začelo največje preganjanje krščanstva, odkar so leta 1982 versko svobodo zapisali v kitajsko ustavo.

Na vsaki cerkvi morajo izobesiti zastavo. FOTO: Ap
Na vsaki cerkvi morajo izobesiti zastavo. FOTO: Ap

Vse življenje je 62-letni Guo, ki ima svojo prodajalno, čakal, da bi si uresničil sanje in postavil lastno cerkev. To mu je uspelo, cerkev je zgrajena iz opek, ima dvorišče in prostorno dvorano, ki sprejme 200 vernikov. Marca pa se je na vratih nenadoma pojavilo na ducate policistov in lokalnih uradnikov, verniki so se prestrašeni razkropili. Prepovedali so jim izvajanje verskih ritualov, dokler se ne bo prav vsak izmed njih uradno registriral na vladnem uradu. Guo ni želel razkriti svojega priimka, ker se boji maščevanja.


V nekaj mesecih so oblasti zaprle na stotine manjših hišnih cerkva. V Pekingu je skupno izjavo podpisalo 47 cerkva, njihove člane naj bi močno nadlegovali že od februarja.

Neredke so racije, zasliševanje in nadzorovanje. Neki pastor je poročal, da so na stotine vernikov individualno zasliševali. »Kitajski voditelji so bili od nekdaj sumničavi in zadržani do cerkve, ker so bili prepričani, da ogroža komunistično stranko,« je povedal Xi Lian, strokovnjak za krščanstvo na Kitajskem. »Pod Xijem je strah dobil toliko zaleta, kot ga že lep čas nismo videli.«

Mladoletnikom ni dovoljeno v cerkev. FOTO: Ap
Mladoletnikom ni dovoljeno v cerkev. FOTO: Ap

Novembra so kristjane v provinci Jiangxi prisilili, da so zamenjali križe in Jezusa s podobami predsednika Xija. Član lokalne komunistične partije Qi Yan pa trdi, da so to naredili prostovoljno. »Naše poteze so usmerjene v pomoč revnim kristjanom, izobražujemo jih, naj verjamejo v znanost in ne vraževerje, s tem da jih pripravimo do tega, da verjamejo v partijo.«

Pod pritiskom so tudi pripadniki drugih religij na Kitajskem. Muslimane na Daljnem zahodu šikanirajo in celo mučijo, nekatere silijo k pitju alkohola in zaužitju svinjine. Otroci z budističnega Tibeta so morali podpisati izjavo, da se čez poletne počitnice ne bodo udeleževali religioznih obredov. Po novem morajo na vseh verskih objektih plapolati kitajske zastave.

Uničili in zaprli naj bi na stotine cerkva. FOTO: Ap
Uničili in zaprli naj bi na stotine cerkva. FOTO: Ap

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije