PANIKA V AZIJI

Kim Džong Un zarožljal z orožjem, izstrelil več raket

Rakete so letele do 200 kilometrov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Twitter

SEUL – Generalštab oboroženih sil Južne Koreje poroča, da je Severna Koreja v soboto zjutraj z vzhodnega dela države izstrelila več raket kratkega dosega v japonsko morje, kar je prva taka poteza države, ki ji vlada Kim Džong Un, po več kot letu dni. Rakete so letele do 200 kilometrov daleč in padle v morje.

Kim je nazadnje odredil izstrelitev rakete novembra 2017, saj sta se s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom nehala zmerjati in se začela dogovarjati za srečanje. Doslej sta imela dve, eno lani v Singapurju, drugo februarja letos v Vietnamu, dogovorila pa sta se le, da bo Severna Koreja poslala v ZDA ostanke ameriških vojakov, padlih v korejski vojni pred pol stoletja.

V tem času, ko sta si s Trumpom izmenjavala bolj uglajena sporočila, pa Severna Koreja ni pošiljala v zrak raket ali razstreljevala jedrske bombe.

Dan pred novimi izstrelitvami je ministrica za zunanje zadeve Južne Koreje Kang Kjung Va izjavila, da mora Pjongjang pokazati jasno vidne, konkretne in bistvene ukrepe v smeri jedrske razorožitve, če želi doseči olajšanje sankcij. Kimu to ni bilo všeč, saj pred razorožitvijo želi odpravo vsaj dela sankcij.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije