DRAŽBA

Družbeni aktivisti na dražbi

Na prodaj tudi pismo Martina Luthra Kinga ml. Malcolm X pisal o težavah v zakonski postelji.
Fotografija: Tudi Malcolm X je bil le moški iz mesa in krvi. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Tudi Malcolm X je bil le moški iz mesa in krvi. FOTO: Wikipedia

Avkcijska hiša RR Auction želi ob vstopu v novo leto spomniti na velika imena naše (nedavne) preteklosti, ki so pripomogla k pozitivnim spremembam v družbi. Na spletno dražbo, ki bo potekala do 13. januarja, je namreč dala pisma voditeljev in družbenih aktivistov, ki so tako in drugače v družbi pustili svetle sledi, med biseri pa izpostavljajo pisma Fredericka Douglassa, enega najvplivnejših aktivistov ameriške zgodovine, borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga ml. in Malcolma X, ene najvidnejših oseb v boju za pravice temnopoltih Američanov.
Na vsaj 12 tisočakov ocenjujejo pismo Fredericka Douglassa.
Na vsaj 12 tisočakov ocenjujejo pismo Fredericka Douglassa.

Za enostransko, na roke napisano pismo, ki ga je Douglass poslal odvetniku in aktivistu Albionu Tourgeeju, si pri avkcijski hiši obetajo dobiti najmanj 12.000 evrov. »Moje imenovanje je še en korak v smeri mojih prizadevanj, vesel sem, da so me poistovetili z njimi,« je pisal Douglass, ki ga je tedanji ameriški predsednik Rutherford B. Hayes imenoval na visoko državniško funkcijo v Washingtonu, najvišjo funkcijo, ki jo je tedaj imel Afroameričan. Naslednji vrhunec dražbe je tipkopis Martina Luthra Kinga ml., ki se v pismu zahvaljuje za spodbudne besede v zvezi z njegovo knjigo Korak proti svobodi.


»Knjiga je preprosto moj skromni poskus, da krščanska načela prenesem na problematiko rasnih krivic, s katero se spopada naš narod,« je napisal, za kar upajo, da bodo na dražbi iztržili najmanj deset tisočakov. Na okoli 33.000 evrov pa ocenjujejo osebno pismo Malcolma X, v katerem se je svojemu učitelju Elijahu Muhammadu zaupal o zakonskih težavah z ženo Betty Sanders, v srži težav pa je bilo njuno spolno življenje. Pismo torej razgalja ikono gibanja za državljanske pravice kot moškega iz mesa in krvi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije