SRAMOTNO

Carinici na meji želeli podkupnino, nista pa vedeli, da ju popotnik snema

Neverjetno, kaj je doživel ob prihodu na Hrvaško.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Tadej Regent, Delo

Kozarec meda, tri steklenice vina, steklenica pelinkovca in 15 kosov konzerv paštete naj bi bile stvari, zaradi katerih bi menda moral neki turist pri vstopu na ozemlje Hrvaške iz BiH na mejnem prehodu Slavonski Šamac plačati carinski prekršek, poroča Jutarnji list. A carinici sta imeli v mislih nekaj drugega. S posnetka na youtubu je razvidno, da mu ponujata oprostitev prekrška, vendar za določen denarni znesek, torej podkupnino. Na koncu do dajanja ali prejemanja podkupnine ni prišlo, kaj bo s tem primerom, pa bo odločilo državno odvetništvo.
 

Kako se je zgodilo


Jutarnji list je naredil prepis pogovora, posnetek pa medtem ni več dostopen. Iz zapisa je videti, da se je popotnik sprva želel izgovoriti, da ima vse prej našteto za na pot. Ena od carinic pa mu je odvrnila, da za pot tolerirajo tisto, kar imajo že pripravljeno, druga pa, da ga bo prekršek stal najmanj 10.000 kun. Glede na to, kolikšna je kazen, sta mu predlagali, naj sam poda predlog o primerni višini, da se izogne prekršku. Odvrnil jima je, da nima skoraj nič gotovine, ima pa kartico. A bankomata na mejnem prehodu ni bilo, zato sta mu odvrnili, da bosta pač izpolnili formular o prekršku. Preden sta začeli, jima je ponudil švedske krone, za kakšnih sto evrov jih je imel, a mu je ena od njiju odvrnila, kaj bo s švedskimi kronami. Popotnik je odvrnil, da bi z veseljem dal kaj drugega, a da je to edino, kar ima. Pa je dobil navodila, kam mora, da bo našel bankomat. Moški je sledil navodilom in se vrnil na mejnih prehod, nakar jima je povedal, da ni mogel dvigniti denarja, saj da je kartica zaklenjena in da lahko denar dviguje le v domovini. Da potrebuje internet, da jo bo lahko odklenil. Carinica je očitno imela dovolj, je pa cenila njegov trud, zato ga je napotila nazaj v BIH, nato pa naj se vrne brez stvari, globe pa da mu ne bodo napisali.
 

Umaknjeni z dolžnosti


Carinska uprava je v notranjem nadzoru ugotovila, za kateri carinici je šlo. Obe sta zdaj v disciplinskem postopku. Ker preiskava še poteka, o primeru niso več povedali, so pa vseeno omenili, da gre za sramotno ravnanje, za katero ni opravičila in ki meče grdo luč na vse zaposlene, ki svoje delo opravljajo pošteno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije