PRILOŽNOST

Bi imeli hišo? Na tak način jo lahko dobite za en evro

Italijanske vasice skušajo s prodajo nepremičnin za en evro privabiti nove prebivalce in njihove evre.
Fotografija: FOTO: Clodio Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Clodio Getty Images/istockphoto

Trenutne razmere na nepremičninskem trgu večino spravljajo ob pamet. Zdi se, da so cene dosegle vrh, a občutnega padca še ni zaznati. Če si močno želite nepremičnine in niste omejeni na lokacijo, pa imate zdaj odlično priložnost, da pridete do novega doma. Na spletni strani majhnega italijanskega mesta Sant'Elia a Pianisi, kjer prebiva 1610 prebivalcev, so februarja objavili, da prodajajo osem hiš po simbolični ceni en evro.

Nekatere so v dobrem stanju, a vse so potrebne prenove. Župan Biagio Faiella je za spletno stran Idealista razkril, da en evro vendarle ne bo dovolj, da postanete lastnik hišice. Za uspešno sklenitev nepremičninske kupčije je treba izpolniti še nekatere druge pogoje. Eden izmed teh je, da mora novi lastnik v obdobju šest mesecev na občino podati predlog za prenovo, nato pa v treh letih prenovo tudi zaključiti.

Strogi kriteriji

V primeru, da se bo za isto hišico potegovalo več kupcev, bodo izbrali tistega, ki bo za prenovo angažiral lokalne inženirje in arhitekte. Dodatne točke pa bo prinesla tudi časovnica prenove, prej ko bo končana, več točk bo potencialni kupec dobil.

Župan je še razkril, da nepremičnine pripadajo mestu, nekatere pa so trenutni lastniki podedovali, in ker že imajo lastne domove, jim hiše prestavljajo le breme, zato so jih odstopili mestu. Hiše so potrebne prenove, novi lastniki pa bodo lahko pustili prosto pot domišljiji, saj jo bodo lahko prenovili po svoji ideji, brez omejitev, saj je župan razkril, da mestni načrt sega v sedemdeseta in ne predvideva omejitev.

Kupujejo Američani in Kanadčani

Potencialni kupci lahko interes za nakup izrazijo prek spletne strani. To je storilo že več kot 20 ljudi. »Vsak dan prejemam klice, tudi iz Združenih držav Amerike in Kanade.«

Župan je odgovoril tudi na očitke domačinov, ki jih skrbi, da bodo tujci preplavili njihovo mesto in uničili pristno Italijo. »Vsi zapuščajo ta območja. Na žalost je to realnost. Leta 2014 smo imeli 2004 prebivalcev, danes jih je 1680. Tisti, ki kupijo hišo za en evro, pridejo v mesto z namenom, da ga oživijo in vanj vložijo svoj denar. So zelo dobrodošli,« je še dejal Faiella.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije