PRIŽIG LUČI 2022

Znano, kdaj bodo prižgali praznične lučke v slovenskih mestih

Na tradicionalni prižig božičnih lučk bomo morali počakati še nekaj dni.
Fotografija: Praznična Ljubljana. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Praznična Ljubljana. FOTO: Črt Piksi

Veseli december je pred vrati in slovenska mesta so že pripravljena na božično-novoletno vzdušje. Preverili smo, kdaj bodo v posameznih mestih zasijale praznične osvetlitve. 

Ljubljana, 25. 11.

Praznične luči v slovenski prestolnici se bodo prižgale v petek, 25. novembra, ob 17.15. Sočasno bo zaživel tudi božični praznični sejem na Bregu in Petkovškovem nabrežju.

Ljubljana bo okrašena tudi z desetimi smrekami. Tradicionalno največja že stoji na Prešernovem trgu in je visoka 17 metrov. Delavci so jo poimenovali po novoizvoljeni predsednici Nataša. Posadili bodo tudi 79 zelenih božičnih dreves, ki bodo stala na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici, po praznikih pa jih bodo vrnili v naravo. Na Gallusovem nabrežju bo v prazničnem času postavljene tudi jaslice iz slame.

Maribor, 1. 12.

V Mariboru bodo praznične luči zažarele 1. decembra ob 17. uri. Tudi letos v sklopu adventa ne bo manjkalo živahnega dogajanja. Decembrsko dogajanje v Mariboru zaznamujejo praznične stojnice, bogat družinski in kulturni program ter priljubljeni koncerti na prostem. 

Kranj, 3. 12.

V Kranju bodo praznične luči zasvetile 3. decembra, na dan občinskega praznika, ko obeležujemo rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Božično-novoletna smreka bo krasila trg pred Prešernovim gledališčem in Glavni trg, kjer bo tudi pravljični gozdiček za otroke.  Na prazničnem sejmu se bodo s svojimi izdelki predstavili lokalni umetniki in obrtniki.

Koper, 26. 11.

Praznična podoba mesta s svetlečimi živalskimi motivi, pravljičnimi figurami in svetlobnimi instalacijami naj bi bila podobna kot lani, se pa nekaj novosti obeta na Titovem trgu. Prižig osvetlitve in odprtje drsališča sta napovedana za soboto, 26. novembra.

Celje, 26. 11.

Zaradi varčevanja bo letos v celjski občini gorelo približno deset odstotkov manj prazničnih luči kot lani in manj bo svetlobne krasitve dreves. Zaradi varčevanja bodo praznične luči izklapljali predvidoma med 23. in 6. uro. Kljub temu obljubljajo, da bo mesto v prazničnih dneh sijalo v polnem sijaju. Tradicionalno bodo lučke prižgali 26. novembra.

Novo mesto, 5. 12.

V Mestni občini Novo mesto so letos »glede na stanje na energetskem trgu« predvideli okrasitev v zmanjšanem obsegu. V načrtu sicer nimajo nobenih novosti, bodo pa spremenili postavitev ter dodali kakšno novo lokacijo, da bodo presenetili občanke in občane. Prižig luči je predviden za 5. decembra, Novomeščani pa občinskega ognjemeta ne bodo videli, saj ga ne bo.

Velenje, 1. 12.

V Velenju so 17. novembra postavili 15 metrov visoko jelko, ki jo je mestu podaril občan. Novoletna jelka bo v soju prazničnih luči zasijala v četrtek, 1. decembra, ob 18. uri s koncertom Ines Erbus in Davida Amara.

Nova Gorica, 2. 12.

V Novi Gorici bodo lučke prižgali 2. decembra ob 17. uri na Bevkovem trgu. Ob prižigu novoletnih lučk bo nastopila skupina Čuki. Novogoričani se bodo lahko udeležili tudi silvestrovanja na prostem. Ognjemeta ne bo.

Krško, 25. 11.

Sicer skromnejše, ampak vseeno praznično bo mesto zaživelo v soju prazničnih luči. V Zatonu bo že tradicionalno zagorel božični venček, po mestu pa iskrive zvezdice. Prižig prazničnih luči bo v petek, 25. novembra, od 17. ure naprej. Za najmlajše bosta ob 17. uri na sporedu otroška predstava Jelkin čudež in glasbeni nastop Otroškega pevskega zbora OŠ Leskovec pri Krškem.

Ptuj, 2. 12.

Na Ptuju predvidevajo okrasitev mesta v enakem obsegu kot lani. Ognjemeta ne bodo imeli. Mesto bo v soju prazničnih luči zažarelo v petek, 2. decembra, ob 18. uri s prižigom lučk na Mestnem trgu. Spremljal ga bo otroški animacijski program, na stojnicah pa bo zadišalo po decembrskih dobrotah.

Murska Sobota, 5. 12.

Praznične luči bodo predvidoma prižgali 5. decembra in jih ugasnili 6. januarja prihodnje leto. Ne načrtujejo morebitnega dokupa novih lučk in okraskov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije