KRŠITELJI PROTI REŠEVALCEM ŽIVLJENJ

Za Milana Kreka tisoč evrov globe, za NIJZ 40.000 evrov, Janša jasen: Ne bo pozabljeno

Prvak SDS se je odzval na kazni, ki sta jih prejela NIJZ in nekdanji direktor zavoda zaradi kršenja zakona pri naročilu klicnega centra v času epidemije.
Fotografija: Janez Janša se je odzval na kazni, ki sta jih prejela NIJZ in nekdanji direktor zavoda Milan Krek. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Janez Janša se je odzval na kazni, ki sta jih prejela NIJZ in nekdanji direktor zavoda Milan Krek. FOTO: Voranc Vogel

Poročali smo, da mora nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kot navaja časnik Delo, zaradi kršenja zakona o javnem naročanju pri naročilu izvajanja klicnega centra v času epidemije covida-19 plačati 40.000 evrov, tedanji direktor zavoda Milan Krek pa 1000 evrov, je razsodilo okrajno sodišče v Ljubljani.

Sodba ni pravnomočna

NIJZ je avgusta 2021 sklenil pogodbi za izvajanje storitve klicnih centrov za iskanje kontaktov in za izvajanje informacijske podpore klicnim centrom za 2,3 milijona evrov z davkom, ne da bi pri tem izvedel katerega od ustreznih postopkov javnega naročanja. 

image_alt
Krek o »neznosnih političnih pritiskih«, namesto njega imenovali Gabrovca

NIJZ je javno naročilo neupravičeno oddal po postopku s pogajanji brez predhodne objave, a za to niso bili izpolnjeni pogoji. Za takšno oddajo javnega naročila ni obstajala skrajna nujnost, ki bi nastala kot posledica nepredvidenih dogodkov. Zato sta NIJZ in takratni direktor Krek storila prekrška, je zapisalo sodišče.

Odziv Janše: Ne bo pozabljeno

Na omenjene kazni se je odzval prvak SDS in predsednik vlade v času kovidne krize Janez Janša. Na omrežju X je tako sporočil: »Kdor zlorablja nesrečo, epidemijo ipd. tako, da kršiteljem briše kazni, reševalcem življenj pa jih nalaga – ta bo slej ko prej srečal svojo karmo. Ne bo pozabljeno

Krek kazen že poravnal

Krek je v odzivu pojasnil, da se z odločitvijo sodišča ne strinja in se mu zdi krivična. Se pa na sodbo ni pritožil, hkrati je že poravnal kazen v višini 1000 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije