MENJAVA NA NIJZ

Krek o »neznosnih političnih pritiskih«, namesto njega imenovali Gabrovca

Meni, da bi z vztrajanjem na funkciji povzročil škodo Nijz.
Fotografija: Milan Krek. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Milan Krek. FOTO: Blaž Samec

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) Milan Krek je v odstopni izjavi zapisal, da je odločitev sprejel »po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali« nad njim po menjavi vlade. Meni, da bi z vztrajanjem na funkciji povzročil škodo Nijz.

Na mesto v. d. generalnega direktorja Branko Gabrovec

Da je Krek odstopil, je STA neuradno izvedel že v sredo, danes pa uradna potrditev o njegovem odstopu prihaja tudi z dnevnega reda današnje izredne seje sveta Nijz, po katerem se bodo seznanili s Krekovo odstopno izjavo.

Na mizi so imeli tudi imenovanje v. d. generalnega direktorja. Na to mesto so imenovali Branka Gabrovca, sicer tudi zaposlenega na Nijz in mariborski fakulteti za zdravstvene vede, ki v koalicijski stranki SD predseduje odboru za zdravje. Po besedah predsednika sveta Nijz Mitje Blaganjeta se Krek vreča na delovno mesto vodje območne enote Nijz v Kopru.

Predsednik sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je v izjavi po seji sveta Kreku zahvalil za delo, ki ga je opravil v preteklih težkih dveh leti, zaznamovanih z epidemijo covida 19.

»Hkrati pa se zahvaljujem tudi Branku Gabrovcu, da je podal soglasje k imenovanju in zbral pogum, da v teh časih kot vršilec dolžnosti prevzame vodenje Nijz,« je dejal. Dodal je, da je bil Gabrovec edini kandidat, ki je v tako kratkem času podal soglasje in bil pripravljen prevzeti opravljanje te funkcije.

Po njegovih besedah je zdaj priložnost, da pozabimo na pretekli dve leti in se zazremo v prihodnost. Tako Gabrovec kot pred kratkim imenovani v. d. strokovnega direktorja Ivan Eržen sta po oceni Blaganjeta položaja nastopila v težkih in negotovih časih.

Gabrovec je napovedal, da bo Nijz upravljal karseda transparentno in učinkovito ter poskrbel, da bodo zaposleni delali v prijetnem in spodbudnem okolju.

Preberite še: 

image_alt
Krek odstopil z mesta direktorja

Krek bo razmislil o pravnih sredstvih

Kot je Krek zapisal v odstopni izjavi, je na mestu direktorja vztrajal tako dolgo, ker meni, »da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja Nijz in bi moral biti izbran na razpisu in delati cel mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj Nijz«.

Meni, da bi v tem trenutku z vztrajanjem na funkciji povzročal škodo Nijz zaradi »nadaljnjega blatenja v javnosti in ob tem vzbujanja dvoma o sporočilih in priporočilih Nijz«. V luči ponovnega porasta koronavirusnih okužb je to škoda, ki je noben specialist javnega zdravja ne bi želel povzročiti. »Ker ne vidim drugega izhoda, moram kljub vsemu odstopiti,« je dodal.

Napovedal je še, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva proti vpletenim, »ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo kot tudi kaznivo«.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan  je že večkrat pojasnil, da ne uživa njegovega zaupanja, a da je morebitna razrešitev v pristojnosti sveta Nijz.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas