UPRAVNA ENOTA LJUBLJANA

Napovedali celodnevno stavko, zahtevajo tudi sedem razredov višje plače za vse

Po majski opozorilni stavki so se zaposleni tokrat odločili za celodnevno stavko. Zahtevajo sedem razredov višje plače za vse, preostale navajamo spodaj.
Fotografija: Upravna enota Ljubljana (arhivska fotografija). FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Upravna enota Ljubljana (arhivska fotografija). FOTO: Leon Vidic, Delo

»Upravna enota Ljubljana obvešča vse stranke, da so zaposleni na Upravni enoti Ljubljana razglasili celodnevno stavko. Stavka bo potekala v sredo, 15. novembra 2023, med 8. in 19. uro na lokacijah Tobačna ulica 5, Linhartova cesta 13 ter na vseh krajevnih uradih Upravne enote Ljubljana. V tem času bomo strankam zagotavljali najnujnejše storitve v skladu z zakonom.« To sporočilo so danes poslali z Upravne enote Ljubljane.

Že letos maja so zaposleni na Upravni enoti Ljubljana izvedli enourno opozorilno stavko.

Že jutri naj bi se na to temo sestali predstavniki sindikata in ministrstva za javno upravo. Kakšen bo izkupiček sestanka, pa bomo šele videli.

Kasneje smo obvestilo o stavki prejeli še z Upravne enote Maribor, kjer bo stavka potekala od 8. do 18. ure na sedežu Upravne enote Maribor, Ulica heroja Staneta 1 ter Prešernova ulica 6 in na vseh krajevnih uradih Upravne enote Maribor. »V tem času bomo strankam zagotavljali najnujnejše storitve v skladu z zakonom. Stranke prosimo za razumevanje,« so zapisali v sporočilu javnosti.

Stavkali bodo tudi v Krajevnih uradih Hoče in Rače, ki delujeta na območju Upravne enote Maribor, so sporočili.

Kaj zahtevajo zaposleni in sindikat

»Enake zahteve kot ob opozorilni stavka maja letos,« na vprašanje, kakšne so stavkovne zahteve, odgovarja Slobodan Vuk, predsednik Sindikata delavcev zaposlenih v Upravni enoti Ljubljana, Bežigrad. Sprva so stavko želeli organizirati 6. septembra, pa so se dogodile naravne ujme, zdaj pa so zadeve šle tako daleč, pravi Vuk, da so zaposleni ponovno klicali po stavki.

Vuk prenaša zahteve zaposlenih:

  1. vsem zaposlenim na upravni enoti se poviša plače za 7 plačnih razredov;
  2. nazivi se morajo izenačiti z nazivi na ministrstvih, to je, na upravni enoti se nazivi ne smejo končati pri višjih svetovalcih;
  3. takojšnja ureditev dodatka za blagajniško poslovanje (blagajniški riziko).

Zahtevajo tudi plačilo stavke.

»Razlog za stavko je objektivna nezmožnost servisiranja strank v rokih, kar je posledica enormnega števila zadev in hkratnega zmanjševanja števila zaposlenih, ki odhajajo k drugim delodajalcem, kjer so pritiski manjši in plačilo (praviloma) boljše,« še pojasni Vuk in priloži še graf, iz katerega je razvidno, da število zadev narašča, medtem ko se število zaposlenih zmanjšuje.

Medtem ko število zaposlenih upada, število zadev narašča. FOTO: Vir: Sindikat Ue Ljubljana
Medtem ko število zaposlenih upada, število zadev narašča. FOTO: Vir: Sindikat Ue Ljubljana

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije