NORMALIZACIJA ŽIVLJENJA

Kampi, avtokampi, hoteli, hostli, trgovine se odpirajo, nič več razkuževanja

Razkuževanje večstanovanjskih stavb ne bo več potrebno. Ekipni športi se vračajo.
Fotografija: Avtokampi bodo odprti. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Avtokampi bodo odprti. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Vlada je na današnji seji sprejela vrsto odločitev, s katerimi se v ponedeljek, 18. maja, sproščajo številni ukrepi, ki so veljali zaradi epidemije.
 

Odpiranje manjših hotelov, turističnih agencij ...

Tako bodo lahko vrata odprle vse trgovine, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Odpirajo se nastanitvene kapacitete do 30 sob. »Velja za vse, od kampov, avtokampov, hostlov, tudi planinskih domov, ampak ob striktnem spoštovanju navodil Nijz. Ko bomo videli, kako to deluje v praksi, se bodo odpirali tudi večji obrati,« je povedal v oddaji 24ur zvečer vladni govorec Jelko Kacin. Dodal je, da to od ponedeljka velja tudi za večje hotele, nastanitve, a ob predpostavki, da dajo v uporabo le 30 sob. 

​Sproščajo se turistične agencije, turistična vodenja, turistični prevozi, vodni športi, podzemni svet se odpira. Skratka vse, kar prispeva k zagonu turizma, je dodal. Odpirajo se tudi kapacitete za avtodome. 


Od ponedeljka ni več razkuževanja v blokih

Med drugim je vlada sprejeli tudi odločitev, da se preneha razkuževati skupne prostore v večstanovanjskih stavbah.
Motiv iz Kampa Zlatorog v Ukancu, Bohinj. FOTO: Jure Eržen, Delo
Motiv iz Kampa Zlatorog v Ukancu, Bohinj. FOTO: Jure Eržen, Delo

Sprejela je tudi načelno odločitev, da se aktivirajo vrtci in osnovne šole za prvo triado, poklicne šole, domovi za dijake, je ob robu seje za TV Slovenija povedal vladni uradni govorec Jelko Kacin. Ministrica za izobraževanje, šolstvo in šport Simona Kustec je  sicer v današnji mladinski oddaji Infodrom odgovarjala na vprašanja mladih o koronašoli, torej o vračanju v šolske klopi, novih šolskih pravilih, ocenjevanju ...


Preberite še:

Potovanja: meje se morajo odpreti, na letalih nič praznih sedežev
Na Braču spet preplah, zaprli banko, vsi uslužbenci v karanteno
Hrvaška meja že odprta za vse slovenske dopustnike?

Avtošole spet v pogonu

S ponedeljkom se bodo po dveh mesecih spet odprle tudi avtošole, so na twitterju objavili na ministrstvu za infrastrukturo. Avtošolam je vlada delovanje z odlokom prepovedala 17. marca.

Razkuževanje stanovanjskega bloka v Ljubljani, 7. 4. 2020. Z novim rahljanjem ukrepov to ne bo več potrebno. FOTO: Voranc Vogel
Razkuževanje stanovanjskega bloka v Ljubljani, 7. 4. 2020. Z novim rahljanjem ukrepov to ne bo več potrebno. FOTO: Voranc Vogel

Ekipni športi od 23. maja

Predsednik vlade Janez ​Janša pa je sporočil, da bodo športna tekmovanja na državni ravni od 23. 5. mogoča tudi v ekipnih športih.

 

Kulturne prireditve čet 14 dni?

Kmalu bi lahko bile spet dovoljene  tudi prireditve v zaprtem prostoru, predvidoma za obiskovalce do 50 oseb. Seveda ob upoštevanju razdalje med ljudmi. Kot je dejal Kacin, v gledališču ena prosta vrsta med obiskovalci. A o tem na vladi še razpravljajo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije