Hrvaška meja že odprta za vse slovenske dopustnike?

Po sprostitvi ukrepov si hrvaški novinarji takole tolmačijo navodila ministrstva.
Fotografija: Mejni prehod Obrežje. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Mejni prehod Obrežje. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Hrvaška je v nedeljo znova dovolila vstop v državo državljanom EU zaradi poslovnih obveznosti ali drugih gospodarskih interesov kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov. Odpravili so obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po prihodu k njim. A Hrvaški mediji so se tokrat razpisali o tem, da je hrvaški minister za notranje zadeve David Božinović, ki sicer še preigrava opcije, kako oživeti hrvaški turizem, z dovoljenjem prihoda na Hrvaško v gospodarskem interesu prihod v državo pravzaprav dovolili vsem, ki si želijo na Hrvaškem dopustovati. Čeprav ni eksplicitno navedeno, da gospodarski interes pokriva tudi turiste, naj bi bilo tako, poroča Jutarnji list, pa čeprav si tudi tam stroka ni edina glede tega.
 

Preberite tudi: Vesela novica za vsaj 110.000 Slovencev: meja je odprta



Slovenkam in Slovencem je bilo rečeno, da na Hrvaško lahko odidejo le tisti, ki imajo tam nepremičnine, plovila ali morebitne poslovne obveznosti. Od nedelje pa naj bi, tako hrvaški mediji, veljalo, da je prehod meje dovoljen tudi tistim, ki imajo na Hrvaškem rezervirane kakršne koli počitniške kapacitete. 

Kot tolmačijo hrvaški mediji, naj bi v skupino v dobro gospodarstva oziroma v luči gospodarskega interesa spadali tudi tisti, ki bodo dopustovali na Hrvaškem, glede na to je, da je turizem ena izmed najbolj dobičkonosnih panog na Hrvaškem. Prehod turistov naj bi bil torej v interesu gospodarstva in njegovega ponovnega zagona. Turisti bi morali na meji le pokazati nekakšno potrdilo oziroma vavčer, da se tja odpravljajo iz turističnih razlogov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije