VITEZI VINA

Veselega srca pij svoje vino (FOTO)

Na jubilejnem vinskem viteškem turnirju so se poklonili slovenskemu modremu pinotu.
Fotografija: Branko Furlan se je postavil ob vinsko kraljico Meto Frangež. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Branko Furlan se je postavil ob vinsko kraljico Meto Frangež. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

Letos so se vitezi vina na jubilejnem 25. viteškem turnirju v Ljubljani poklonili njegovemu veličanstvu, slovenskemu modremu pinotu, tudi burgundcu. Poznavalci pravijo, da je pridelava prav tega vina težavna, saj je občutljiv za bolezni in zahteva vrhunsko mojstrstvo pri kletarjenju.

Z blagoslovom vin in izbrane družbe, ki ga je opravil pomožni škof, prelat, vikar ljubljanske nadškofije Jožef Lap, se je začel akademski del turnirja s strokovnim referatom Modri pinot na Slovenskem in v svetu.

O njegovem veličanstvu burgundcu je strokovno in nekoliko lirično razpredal prvak enolog in vitez evropskega reda vitezov vina, profesor dr. Julij Nemanič, ki je uporabil tudi stihe Toneta Pavčka: »Z veseljem jej svoj kruh in veselega srca pij svoje vino!«

Izpeljali so že 25. viteški turnir.
Izpeljali so že 25. viteški turnir.
Vinska kraljica Meta Frangež pa je ponovila za vrhunskim poznavalcem, da je prav modri pinot mercedes med temi vini.

Trta burgundca raste v različnih deželah, zato ima tako raznolik videz, aromo in okus. Zagotovo pa slovenski spadajo med najboljše. Na vinskem turnirju so poleg Julija Nemaniča ocenjevali še vinska dama Ivanka Badovinac ter vinski vitezi (eques de vino) Miran Vodopivec, prof. dr. Marin Berovič, Matjaž Kovačič ter mag. Srečko Kenda.

Sodni zbor je za zmagovalca razglasil modri pinot BQ Peršolja vina iz Kozane v Goriških brdih s povprečno najvišjo oceno 91,20 točke. Na drugo mesto se je s prav tako zelo visoko oceno uvrstilo vino Branka Furlana z Zavinega ter na tretje z le neznatnim zaostankom vrhunski modri pinot movia Aleša Kristančiča s Ceglega v Goriških brdih.

Poleg sodnega zbora, ki je 26 vin ocenjeval uradno, so preostali po enakem postopku in metodologiji izvajali ocenjevanje izjemnih vin slovenskih vinogradnikov in kletarjev. Dr. Marin Berovič je ocenil jubilejni viteški turnir kot izjemen. Slovenski vinogradniki so dodali pečat modremu pinotu, ki je tudi v slovenski gastronomiji zelo cenjen.

Slovesno je bilo.
Slovesno je bilo.
Viteški vinski turnir se je sicer začel s pravim ceremonialom, ki sta ga vodila redovna maršala viteza vina Anton Magdič iz Šenčurja ter Andrej Repše iz Birne vasi na Dolenjskem. Po slovenski himni so dogodku izkazali visoko čast s praporjema evropskega in slovenskega konzulata ter s tirzusom in viteškim mečem, ki ga je nosil Jože Tominšek, v imenu MO Ljubljana pa je zboru izkazal čast podžupan Dejan Crnek.

Da se je druženje nadaljevalo tudi z okušanjem izvrstnih modrih pinotov ob izjemni kulinarični ponudbi, pa je že druga, prijetna družabna zgodba. Pika na i je bil tako aperitiv kot zaključni napitek ob sladici – penina modrega pinota silveri iz kleti Pikol viteza vina Borisa Gašparina iz Nove Gorice.


Vitez Saša Veronik je odlično vodil viteški vinski turnir.
Vitez Saša Veronik je odlično vodil viteški vinski turnir.
S predstavitvijo modrih pinotov po svetu in pri nas je navdušil prof. dr. Julij Nemanič.
S predstavitvijo modrih pinotov po svetu in pri nas je navdušil prof. dr. Julij Nemanič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije