URADNO

V Sloveniji druga smrtna žrtev novega koronavirusa

Umrla 90-letnica iz Metlike.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

Umrla je že druga oseba, okužena z novim koronavirusom, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Kot so izvedeli pri STA, je danes umrla 90-letna oskrbovanka doma starejših v Metliki, ki je imela več pridruženih bolezni. Tudi vzrok za smrt naj ne bi bila okužba s koronavirusom.

»V tem trenutku bi težko trdili, da je nekdo umrl zgolj zaradi covida-19. Obe osebi, ki sta do zdaj umrli v Sloveniji, sta bili stari okoli 90 let in sta imeli druge spremljajoče bolezni,« je dodal Gantar.

414 okuženih

Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupno 414 osebah v Sloveniji, kar je 31 več kot v soboto. Doslej je bilo opravljenih skupno 13.098 testiranj, samo danes 1.088, je izpostavil minister. Poudaril je, da je Slovenija med državami, kjer opravljajo več testiranj.



Po navedbah ministra je trenutno zaradi okužbe s koronavirusom hospitaliziranih 55 oseb, kar je ena manj kot v soboto. Od teh jih je v intenzivni terapiji deset oziroma ena več kot v soboto.

Celjska bolnišnica sprejela prvega okuženega s koronavirusom

Prvega bolnika, okuženega z novim koronavirusom, so danes sprejeli tudi v celjski bolnišnici. Bolnik ne potrebuje intenzivne nege in je stabilen, je nocoj za STA povedala tiskovna predstavnica bolnišnice Danijela Gorišek.

Mobilne ekipe bodo brise jemale v domovih

Oskrbovance domov za starejše bodo odslej testirali kar v domovih, da bi tako zmanjšali število potrebnih prevozov in manj obremenjevali starejše, je danes pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Po dogovoru z ministrstvom za zdravje bodo oskrbovancem domov brise jemale mobilne ekipe.



»Zagotovili bomo odvzem brisov v domovih starejših. To je pomembno z vidika oskrbovancev, ki so večinoma starejše osebe, mogoče imajo že kakšne druge bolezni, morda so nepokretne, dementne in je vožnja v zdravstvene domove zelo naporna. Včasih se to namreč dogaja tudi sredi noči in se želimo temu izogniti. Organizirane bodo ekipe, ki bodo jemale brise v domovih za starejše,« je dejal Cigler Kralj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije