NOVI PRIMERI

Okuženih že 414, Janša pa: Izogniti se želimo temu, kar vidite na posnetku

Krizni štab RS je že v soboto napovedal, da se bodo ukrepi v prihodnjih dneh najverjetneje poostrili. Število okuženih je spet naraslo in se povzpelo do 414.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Tadej Regent, Delo

Danes mineva deseti dan, odkar so slovenske oblasti razglasile epidemijo. V nedeljo do 14. ure so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 414 ljudeh, testiranih pa je bilo 13.098 oseb. S sobote na nedeljo se je število okuženih povečalo za 31.

Kot pojasnjujejo v kriznem štabu, je še vedno najbolj problematična osrednjeslovenska regija. 



 
 

»Streznimo se, zavarujmo sebe in druge,« sporoča Janez Janša in dodaja posnetek iz Španije, kjer so po njegovih besedah začeli ukrepe sprejemati pet dni kasneje kot pri nas. 



Število smrtnih žrtev je preseglo 13 tisoč, zaradi pandemije pa je bilo po svetu sprejetih veliko ukrepov, ki omejujejo gibanje. Skoraj milijarda ljudi je tako prisiljena ostati doma. Na stari celini je najbolj prizadeta Italija, kjer so zabeležili več kot 4.800 smrtnih žrtev. To predstavlja več kot tretjino vseh žrtev covida-19.


 

Vse najnovejše novice o koronavirusu najdete tukaj


Slovenci na poti v domovino 


Na uradnem profilu zunanjega ministrstva medtem pozivajo Slovence, ki so na Hrvaškem ali na poti tja, da podrobno spremljajo situacijo in ukrepe hrvaške vlade. Po današnjem potresu oblasti še posebej skrbi širjenje koronavirusa. 





12.00 Nagovor vernikom


V posebnem televizijskem nagovoru se je oglasil tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je poudaril, da virus briše razlike med nami. Dejal je, da se v odnosu do različnih vprašanj in idej ljudje lahko delimo med seboj po različnih ključih in barvah. V temeljnih življenjskih držah in čutenju pa ostajamo povezani med seboj ter smo si v resnici bratje in sestre, je dodal.

»To nedvomno velja za čas, ko ne samo našo državo, ampak kar ves svet ogroža koronavirus. Ta virus okuži vsakega, ki pride z njim v stik, zato briše razlike med nami in nas napravlja za brate in sestre,« je dejal.

Spomnil je, da danes obhajamo četrto postno nedeljo, ki se po starodavnem izročilu imenuje »nedelja laetare, veseli se«. To povabilo lahko v trenutnih okoliščinah po Zoretovih besedah zveni neresnično, skoraj kot posmeh. »Varovati se moramo, da ne bi zapadli malodušju in žalosti. Ozrite se okoli sebe in videli boste, da nas Bog tolaži na različne načine. Čeprav si ne zatiskamo oči pred resnostjo položaja, hočemo videti tudi vsa znamenja upanja, ki nas tolažijo,« je dejal.
 

Stanje na Balkanu

Virus se širi tudi na Balkanu. V Srbiji so oblasti celo lastne državljane pozvale, naj se ne vračajo v domovino, če pa se že, pa jih brez izjeme čaka karantena. V Srbiji so našteli 188 okužb, opravili pa so le 700 testov. Uvedli so omejevalne ukrepe za prebivalstvo, tudi policijsko uro. Srbskemu zgledu sledijo tudi v Severni Makedoniji. Policijska ura, ki začne veljati danes, bo od 21. do 6. ure.

Na Hrvaškem so do sobote do 16. ure zabeležili 29 novih primerov okužbe, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočilo poveljstvo civilne zaščite. Skupno je na Hrvaškem že 235 obolelih.

Na Madžarskem se je do danes število okuženih povečalo na 131. Štirje so že umrli, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

O prvi smrti zaradi covida-19 medtem poročajo iz Romunije. Umrl je 67-letni moški, ki je imel raka, je sporočila romunska vlada. V Romuniji imajo sicer potrjeno 367 okuženih ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije