ZARADI VISOKEGA NIVOJA SAVE

V nuklearki Krško razglasili nenormalni dogodek, v Posavju zaradi visoke Save v pripravljenosti

Dogodek spremlja strokovna skupina Uprave RS za jedrsko varnost.
Fotografija: Jedrska elektrarna Krško - JEK. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Jedrska elektrarna Krško - JEK. FOTO: Leon Vidic/delo

Nuklearna elektrarna Krško je obvestila Upravo RS za jedrsko varnost, da je ob 18:30 zaradi velikega pretoka in visokega nivoja reke Save razglasila nenormalni dogodek. Nuklearna elektrarna varno in stabilno obratuje na moči. Pričakovano je, da bo čez nekaj ur prišlo do upadanja pretokov in nivoja reka Save.

Dogodek spremlja strokovna skupina Uprave RS za jedrsko varnost, ki bo javnost sproti obveščala o nadaljnjem dogajanju.

Narasla Sava ne ogroža delovanja nuklearke

Tudi direktor za obvladovanje izrednega dogodka na upravi Tomaž Nemec je za STA zatrdil, da nuklearka deluje varno in stabilno. »Pretok Save še vedno ni tako visok, da bi lahko ogrozil Nek,« je dejal in povedal, da naj bi se reka začela umirjati po polnoči.

V Nuklearni elektrarni Krško so nato za STA potrdili, da narasla Sava ne ogroža delovanja nuklearke. Ker je narasla Sava preveč kalna, Nek hladijo s pomočjo hladilnih stolpov. Nek deluje stabilno in varno, njena protipoplavna varnost pa je poleg zasnove objekta posledica tudi številnih varnostnih nadgradenj, so še dejali v Neku.

V Posavju zaradi visoke Save v pripravljenosti

Sicer pa so v Posavju zaradi narasle Save v pripravljenosti. Vse hidroelektrarne na spodnji Savi so začasno zaustavili, njihove posadke so v pripravljenosti. Stanje še obvladujejo, probleme pa bi ob narasli Savi lahko povzročila še Krka. Ta sicer še ne poplavlja, Kolpa na Osilniškem pa je tik pred razlitjem, je za STA povedala županja Osilnice Alenka Kovač.

Družba Hidroelektrarne na spodnji Savi je nekaj po 16. uri s sireno opozorila, da so na Vrbini zaradi povišanja vodotoka Save na visokovodnem razbremenilniku, ki je del vodne akumulacije hidroelektrarne Brežice, odprli zapornice. Brežiški štab civilne zaščite za Posavje pa je prebivalce pred tem pozval, naj se preventivno umaknejo s poplavnega polja. Direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič je za STA povedal, da so spodnjesavske hidroelektrarne zaradi narasle Save začasno zaustavili. Na vseh vodnih akumulacijah so odprli zapornice in Savi prepustili prost pretok.

Glede na to, da je na hidroelektrarni Boštanj pretok Save dosegel 3700 kubičnih metrov na sekundo in da reka še narašča, je stanje ocenil za zaskrbljujoče. Najbolj kritično dogajanje pričakujejo okoli polnoči, vse pa kaže, da naj bi Sava v Posavju že dosegla t. i. stoletne vode. Največ težav z naraslo reko sicer zaradi tamkajšnje neurejene oz. nedokončane protipoplavne zaščite pričakujejo dolvodno od hidroelektrarne Brežice, je še opozoril Barbič. Brežiški župan Ivan Molan je ob odprtju zapornic na vodnem zadrževalniku na krško-brežiškem polju za STA izrazil bojazen. Če bo namreč občutno narasla tudi Krka, lahko poplavljeno krško-brežiško polje ovira oz. zajezi njen pretok, tam zastala voda pa bi lahko poplavno ogrozila bližnjo Krško vas in druga obvodna območja, je menil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije