NEPRIJAVLJENI SHOD

Policija morala varovati UKC pred protestniki v Mariboru?

Zbralo se je 500 ljudi, niso nosili mask ali spoštovali medosebne razdalje.
Fotografija: Protestni shod v Mariboru. FOTO: Marko Vanovšek, Mediaspeed
Odpri galerijo
Protestni shod v Mariboru. FOTO: Marko Vanovšek, Mediaspeed

Na Trgu svobode v Mariboru se je danes popoldne zbralo več sto ljudi, ki so izražali nestrinjanje z ukrepi, sprejetimi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Dogajanje so spremljali policisti, ki so zbrane prek megafona večkrat pozvali k upoštevanju teh ukrepov, a so jim zbrani samo žvižgali.
     
Po prvih podatkih Policijske uprave (PU) Maribor se je neprijavljenega shoda, ki je bil sklican prek spletnih družbenih omrežij, udeležilo okoli 500 ljudi.

Brez mask, medosebne razdalje ...

Nekaj zbranih je nosilo transparente ali slovenske zastave, nekaj jih je tudi nagovorilo množico prek mobilnih zvočnikov in mikrofona, množica pa jim je ploskala. »Na tem trgu stojimo ljudje, ki se borimo za svobodo, resnico in pravico,« je dejala prva govorka. »To ni protest, to je zbor za svobodo, da ohranimo dostojanstvo, ki nam je bilo vzeto,« je dejal drugi.

Med drugim je bilo slišati kritike napovedanega samotestiranja na novi koronavirus v šolah, nadaljnjega zaprtja gostinskih obratov in nošenja zaščitnih mask. Te so na shodu nosili le redki, zato je policist prek megafona opozarjal množico, da je zbiranje ljudi prepovedano in naj ohranjajo priporočeno medsebojno razdaljo.

Policija uporabila tudi prisilna sredstva

Čeprav so na mariborski policijski upravi že v petek odsvetovali ranljivim skupinam udeležbo na takšnih dogodkih, je bilo v množici videti tudi starše z otroki in starejše. Številni so prinesli s seboj alkoholne pijače in družno pili.

S Policijske uprave Maribor so sporočili, da so med neprijavljenim shodom izvedli več identifikacijskih postopkov. Obravnavajo več kršitev zakona o nalezljivih boleznih, javnega reda in miru, izrečenih pa je bilo tudi več opozoril. Policija je uvedla tudi prekrškovni postopek proti organizatorjem. Med kršitvijo javnega reda in miru so policisti uporabili tudi prisilna sredstva.

Varovanje v UKC

Na družabnih omrežjih pa se je razširil tudi zapis zdravnika Andreja Hohneca, ki je razkril, da so očitno protestniki poskušali vstopiti tudi v UKC Maribor in je zato vhode morala varovati policija. 

Za več informacij smo prosili PU Maribor, od koder so nam odgovorili, da so »policisti današnje naloge varovanja javnega shoda opravljali v ožji in širši okolici, med drugim tudi v bližini UKC Maribor«.




 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije