POTUJOČA RAZSTAVA

Umetniška dela s Sinjega Vrha v Sežano (FOTO)

Razstava del, nastalih na 30. mednarodnem likovnem simpoziju Slovenije.
Fotografija: Snovalci simpozija z Anamarijo Stibilj Šajn v Sežani. FOTOGRAFIJE: Olga Knez
Odpri galerijo
Snovalci simpozija z Anamarijo Stibilj Šajn v Sežani. FOTOGRAFIJE: Olga Knez

Z odprtjem razstave likovnih del, nastalih na 30. mednarodnem likovnem simpoziju Slovenija, odprta za umetnost, ki se je sredi junija odvijal na Sinjem Vrhu, se v Sežani začenja potujoča razstava petnajstih umetnikov svetovne prepoznavnosti.

Večer je ob uvodnem pozdravu in besedah organizatorja programov Kosovelovega doma Davida Terčona popestrila učenka 7. razreda sežanske glasbene šole Gea Zupančič Gomezelj z mentorjem, prof. Igorjem Starcem.

Gea Zupančič Gomezelj z mentorjem, prof. Igorjem Starcem.
Gea Zupančič Gomezelj z mentorjem, prof. Igorjem Starcem.

Simpozij in razstavo s poudarkom na letošnjih udeležencih je predstavila Anamarija Stibilj Šajn, ki je stalna sodelavka sežanskega Kosovelovega doma, sicer pa dolgoletna umetniška vodja sinjevrškega projekta, pod katerega se od ustanovitve pred tremi desetletji, ko se je začel z istoimensko mednarodno likovno delavnico, podpisuje akademski slikar Klavdij Tutta. Pridružila se mu je njegova žena Klementina Golija, prav tako uspešna slikarka.

Klavdij Tutta, Anamarija Stibilj Šajn in Kristijan Vidmar.
Klavdij Tutta, Anamarija Stibilj Šajn in Kristijan Vidmar.

«Družina Vidmarjevih je postala in ostala gostitelj odprtih vrat in odprtega srca. Sinjevrška delavnica se je vpisala na zemljevid mlade slovenske države in z leti kontinuiranega delovanja in zorenja postala nadvse pomemben del mednarodnega likovnega dogajanja. Izbranim, najvidnejšim umetnikom, kreatorjem sodobne likovne scene z vsega sveta je bilo dano ustvarjanje v sinjem rajskem ambientu, ki je botrovalo pretakanju likovnih rezultatov in povezovanju snovalcev,« je poudarila Stibilj Šajnova.

Po desetletju in pol sta se projektu pridružila Polona Kunaver Ličen in David Ličen, Stibilj Šajnova pa je prevzela umetniško vodenje in delavnici dodala simpozijsko dimenzijo.

Klavdij Tutta.
Klavdij Tutta.

»Čeprav temeljne smernice delavnice oziroma simpozija ostajajo, jih nadgrajujemo z novimi in stremimo k umetniškemu, vsebinskemu, organizacijskemu in širšemu kulturnemu razvoju. Tako je sinjevrški likovni simpozij prepoznaven in uveljavljen tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru. Ceni ga strokovna javnost in tudi ljubiteljska, saj se prek dneva odprtih vrat, predavanj in razstav odvija neke vrste edukativno poslanstvo, ki prispeva k spoznavanju sodobne umetnosti in k njeni popularizaciji,« je še dodala Stibilj Šajnova.

Avtorji se predstavljajo z različnimi interpretativni slogi, načini, pristopi in tehnikami likovne realizacije. Kmalu pa se bo razstava selila v Idrijo, nato v Avstrijo in končala v Radovljici. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije