ZASUTI Z VLOGAMI

Treba bo potrpeti: prihaja do zamud pri izplačilih

Zamujajo izplačila v primeru karantene ali čakanja na delo doma, za kar je zagotovljeno delno povračilo nadomestila plače.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Na Zavodu za zaposlovanje RS (ZRSZ) so zakopani v delo z reševanjem vlog za povračilo nadomestila plač delavcem zaradi karantene ali čakanja na delo od doma.

Že prvi januarski dnevi so pokazali, da bo interes delodajalcev za finančno pomoč precejšen. Do 11. januarja so prejeli več kot sedem tisoč vlog (7.202) za skupaj 14.044 oseb. Zaradi izredno velikega obsega prejetih vlog na ZRSZ priznavajo, da ne bodo mogli vseh obravnavati v predvidenem času, zato že prihaja do zamud pri reševanju in pripravi pogodb za tiste, ki jim je bila z odločbo že priznana pravica do povračila nadomestila plače.

Od sprejetja četrtega protikoronskega zakona (zdaj je v veljavi že sedmi) so za povračilo nadomestila odrejene karantene oziroma uveljavljanja višje sile prejeli približno 54.000 vlog.

Na ZRSZ se trudijo, da bi čim prej rešili vse vloge, zato svoje delo, kot pravijo, vsakodnevno reorganizirajo in prilagajajo obstoječim razmeram, prebivalcem pa se zahvaljujejo za razumevanje in strpnost.

Od začetka izvajanja interventne zakonodaje, od aprila lani do 7. januarja letos, so skupaj prejeli 188.065 vlog delodajalcev za začasno čakanje na delo, karanteno, višjo silo in skrajšani polni delovni čas. Do zdaj je bilo za vse interventne ukrepe skupaj izplačanih okoli 383,2 milijona evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije