Tonin priznal: Izgubili stik z voznikom, tri milijone mask še iščejo

Obrambni minister Matej Tonin je danes opomnil, da še vedno čakajo na dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask. 
Fotografija: Zaščitne maske. Ljubljana, 28. februar 2020 FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Zaščitne maske. Ljubljana, 28. februar 2020 FOTO: Leon Vidic, Delo

Matej Tonin je pojasnil, da je med sejo vlade že dobil seznam številnih zdravstvenih zavodov in tudi nekaterih drugih institucij, med katere je bila razdeljena zaščitna oprema, ki so jo imeli v torek. Skladišča so zdaj prazna, zato čakajo na prevoz zaščitne opreme v Slovenijo. Takoj ko jo prejmejo, bodo z logistiko civilne zaščite in Slovenske vojske opremo začeli deliti. V oddaji 24ur je voditelju Urošu Slaku priznal, da je situacija skrajno resno. 1,5 milijona mask čaka v Nemčiji in upa, da bodo v Sloveniji do konca tedna. Zapletlo se je pri dostavi še ene pošiljke.

»Danes se nam je zgodil neki drug incident. Z zahodne smeri prek Italije bi moralo v Slovenijo danes oziroma jutri priti tri milijone mask. Danes smo poskušali biti konstantno v stikih z voznikom, ki te maske vozi, in včasih se to dogaja, ta stik z voznikom smo izgubili. Ne vemo, ne kje je, ne javlja se. Upam, da bo ta stik vzpostavljen. V nasprotnem primeru smo lahko zelo žalostni, če bo kdo izkoristil to krizo za dobesedno vojno dobičkarstvo. Torej, da bi država plačala tri milijone mask, te pa bi izginile neznano kam,« pa je obrambni minister povedal v Odmevih.

Preberite tudi: Italija v breznu smrti: rekordno število mrtvih zaradi koronavirusa


Potem ko je Tonin v torek v izjavi za Pop TV podjetja pozval, naj občinskim civilnim zaščitam sporočijo potrebe po zaščitni opremi, so številni iz gospodarstva po njegovih besedah razumeli, da štabi civilne zaščite opremo že imajo. Kot je ponovil, pa nanjo še čakajo. »Lahko je kaos, ker na občinske civilne zaščite že pritiskajo podjetja, naj jim dajo opremo,« je dejal pred sejo vlade.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije