HOTEL JAMA

Tajni prostori odmevajo v tujini (FOTO)

Tik pred pandemijo covida-19 je Park Postojnska jama obiskal ugledni britanski novinar in pisatelj; njegovo zgodbo o tajnih prostorih hotela Jama so nominirali za prestižno turistično nagrado.
Fotografija: Stopnice vodijo v skrivne prostore hotela Jama.
Odpri galerijo
Stopnice vodijo v skrivne prostore hotela Jama.

Zares počaščeni smo, da je Tajne prostore v hotelu Jama kot izreden projekt prepoznal tudi ugleden novinar John Malathronas. Z objavo članka v časopisu The Telegraph, ki se uvršča v trojico najbolj kakovostnih britanskih časopisov, se je povzdignil med nominirance pomembnega tekmovanja in se postavil ob bok piscem in fotografom tako uglednih medijev, kot so Sunday Times, National Geographic Traveller, Travel Weekley, BBC in drugi,« so sporočili iz Postojnske jame.

Stopnice vodijo v skrivne prostore hotela Jama.
Stopnice vodijo v skrivne prostore hotela Jama.


Simon Willmore, predsednik združenja British Guild of Travel Writers (Britansko združenje potopisnih novinarjev, pisateljev in fotografov, BGTW), pa je dejal: »Uvrstitev med finaliste za najboljši evropski turistični projekt ni samo dosežek, temveč tudi priznanje pomembne vloge, ki jo ima turistični projekt, ter prispeva k privabljanju obiskovalcev in spodbujanju gospodarstva v regiji oziroma na širšem območju.«

Spomnimo. Ob koncu obnove hotela Jama ob Postojnski jami, ki so ga sicer odprli leta 1971, so naleteli na uradno neobstoječe kletne prostore. V njih so našli vozlišče civilne in vojaške telefonije, slušalke, naprave za prevezovanje telefonskih linij, prazne škatle za magnetofonske trakove, pisalne stroje, tudi pograd za prenočevanje. Možen je bil celo pobeg skozi jašek v Postojnsko jamo.
Tajni prostori hotela Jama burijo duhove.
Tajni prostori hotela Jama burijo duhove.


Globoko v jedru hotela je skrit komunikacijski center posebne vrste, ki odpira več vprašanj, kot ponuja odgovorov. Zgodbe, ki so se odvijale za zaprtimi vrati, burijo domišljijo. »Vse, kar boste slišali in videli, je morda res. Vse, kar boste slišali in videli, je morda laž,« je na predstavitvi 1. aprila 2019 poudaril predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj. »Našli smo torej prostore, ki niso vrisani v gradbenih načrtih, uradno torej sploh ne obstajajo. Hotel Jama je bil eden najbolj obiskanih v Sloveniji, v njem so spali tudi številni tuji državniki, ki jih je v Postojnsko jamo pripeljal nekdanji jugoslovanski predsednik Josip Broz - Tito

»V te skrivne prostore so ljudje hodili v obdobju od 70. let do časov po osamosvojitvi,« je še povedal Batagelj. Ves ta čas pa je, odmaknjeno od običajnega življenja v hotelu, deloval skrivni center, namenjen varovanemu komuniciranju med pomembnimi vojaškimi in civilnimi centri. S svojim podzemnim zaledjem je predstavljal idealno mesto za prikrito delovanje. Center je bil vrisan v načrte kot zaklonišče, v katerem pa so inštalacije izvajali pod nadzorom. Izris je pri projektantu naročila Jugoslovanska ljudska armada. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije