Starostniki zaradi koronavirusa že tarča prevarantov

Pod pretvezo, da jim želijo pomagati, jim kradejo denar.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec, Delo

Zaradi pandemije koronavirusa je marsikatera humanitarna organizacija omejila stike s starejšimi, saj se zavedajo tveganja za prenos virusa na najbolj ranljivo skupino, to je starejše. Po zaprtju prve osnovne šole v Sloveniji zaradi koronavirusa je ministrstvo za šolstvo pozvalo vse starše, naj otrok ne vozijo v varstvo k starim staršem. Pristojni priporočajo, da v času naraščanja okužb omejimo stike s starejšimi ljudmi in jih tako zaščitimo. 

Medtem ko so nekatere humanitarne organizacije po Sloveniji omejile obiske starostnikov zaradi širjenja koronavirusa, so se že pojavili posamezniki, ki se želijo na njihov račun okoristiti. Dobili smo opozorila, da so kljub razmeram, v katerih smo, že na delu prevaranti, ki poskušajo starostnike izkoristiti. Glede na stanje zadnjih 24 ur v dobrodelni organizaciji Humanitarček navajajo zlorabe, na katere opozorite starostnike oziroma jih s svojim posredovanjem pred njimi zavarujte. Ne nazadnje so starostniki zdaj precej prestrašeni, zato so lahko zelo naivni.

Na kaj bodite pozorni?

  • Pojavili so se 'prostovoljci', ki ponujajo 'plačilo' položnic. Glede na to, da ves bančni promet deluje normalno in da gre za trenutno kratkotrajne ukrepe, takšnih potreb ni. Res da se starostniki bojijo zamud, a jih opozorimo, da ne bo tako hudo, kot če izgineta denar in položnica. Po naših podatkih gre za več posameznikov, ki niso vključeni v nobeno od znanih prostovoljnih društev ali organizacij. Nobene panike ni s plačevanjem položnic. Tovrstne 'prostovoljce' pa prijavite pristojnim, svarijo v Humanitarčku.
  • Pojavili so se plačljivi 'prevozi starejših'. Glede na to, da so na nacionalni ravni odpovedane vse nenujne zdravstvene storitve, da javna uprava deluje okrnjeno in veljajo splošne uredbe omejevanja izpostavljenosti, potrebe po prevozih takega tipa ni, pravijo v Humanitarčku in dodajajo: '»Starostnikom se na nacionalnem nivoju odsvetuje nepotrebno izpostavljanje, zato potrebe po takšnih prevozih ni. V kolikor starostnik potrebuje prevoz k zdravniku, naj se obrne direktno nanj, da presodi potrebnost obiska in tip prevoza (sanitetni, nenujni reševalni). Frizerji, trgovine in podobno bodo počakali.«
  • Danes so prejeli prijavo, da 'prostovoljka' med starostniki ponuja 'nakup zdravil', seveda z dobro provizijo. Ni podatkov, da bi bila oskrba z zdravili motena. Plačevanje za prinašanje zdravil ni smiselno. V primeru manka se telefonsko posvetujete z osebnim zdravnikom oziroma s preverjeno lokalno dobrodelno organizacijo.
  • Starostnikom se lahko hrana dostavi v obliki paketa, za to ni potrebno fizično izpostavljanje starostnika okužbam. Glede na porast 'skupin za pomoč' prek noči, ki ponujajo nakup hrane, svetujemo previdnost. Predvsem, kadar želijo 'prostovoljci' denar za nakup živil vnaprej. V lokalni skupnosti so velike večine organizacij za dostavo hrane že poskrbele. V pripravi je nacionalni program za ranljive skupine.
  • Nikoli 'prostovoljcem' ne predajajte svoje ali starostnikove bančne kartice ali osebnega dokumenta.
  • Razkužila, ki se prodajajo 'od vrat do vrat', so sumljiva ...
  • Če se vam zdi, da je starostnik v stiski, se obrnite na preverjene lokalne ponudnike prostovoljske pomoči, kot so RK, CSD, Starejši za starejše, mi. Velika večina organizacij ima izdelan načrt, zato brez skrbi.

Nasvet, ki ga upoštevajmo

»Pandemija je resda zajela svet, a ne pustimo, da histerija rodi zlorabo najbolj ranljive skupine in še poglobi socialno krizo starostnikov. Lahko pa vsak od vas pomaga, tako pri preprečevanju zlorab kot skrbi za starostnike. Že če postavite na prag sosede v bloku vrečko z mlekom, s kruhom in kakšno kavico, je veliko,« so sklenili.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije