POZIV

Srce parajoče: enkrat na teden dobi vodo in ostanke hrane

Slovenci smo pasjeljubci, a številne živali živijo v katastrofalnih razmerah.
Fotografija: Grozljivi primer slabega ravnanja s psom (simbolična fotografija). FOTO: FB Southern Cross Animal Rescue, Facebook
Odpri galerijo
Grozljivi primer slabega ravnanja s psom (simbolična fotografija). FOTO: FB Southern Cross Animal Rescue, Facebook

LJUBLJANA – Ob svetovnem dnevu hišnih živali društvo za dobrobit živali AniMa sporoča, da se v Sloveniji vsako leto zavrže okrog 8000 hišnih živali. Pravijo, da se društva in zavetišča trudijo poskrbeti zanje, da pa vse pogosteje tudi ob pogledu na razmere, v katerih živijo hišne živali, zgroženi ostajajo brez besed.

»Res živimo v 'zeleni' Sloveniji, ki je del 'civilizirane' Evrope?« se sprašujejo in navajajo nekaj primerov krutih razmer, v katerih živijo nekatere živali pri nas.
  • Dve leti star pasji mešanček, privezan na 1,5 metra verige, enkrat na teden dobi svežo vodo in ostanke človekove hrane. Nikoli ni na sprehodu, nikoli v stiku z drugimi psi in ljudmi, čuva vikend svojemu lastniku, brez ustreznega zavetja.
  • Mešanec v tako majhnem pesjaku, da dobesedno hodi po stenah, nima kje spati razen v lastnih iztrebkih, človeka vidi enkrat na dan, ko mu vržejo krompirjeve olupke.
  • Kratkodlaki pasji starček na verigi, komaj se premika od bolečin, leži na betonu, v vseh vremenskih razmerah, brez veterinarske oskrbe.
  • Za živali moramo poskrbeti ljudje, saj same ne morejo. FOTO: Shutterstock
    Za živali moramo poskrbeti ljudje, saj same ne morejo. FOTO: Shutterstock
    Samojed v pesjaku, dovolj velikem za jazbečarja, požrt od bolh, za vodo odvisen od dobre volje redkih mimoidočih, zmeraj sam.
  • Mačke, prepuščene same sebi, sestradane, pohabljene, povožene, nenehno breje, mačji mladiči v kartonastih škatlah in plastičnih vrečkah, odvrženi za ograje, na ceste, v potoke.
  • Avstralske papige rozele v okrogli, premajhni kletki, brez ustrezne prehrane in gibanja, sredi zime na mrazu.

V društvu so tako ob današnjem dnevu na ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec naslovili pismo, ki ga v celoti objavljamo spodaj:


Ocen, koliko mačk je v Sloveniji, ni. FOTO: Shutterstock
Ocen, koliko mačk je v Sloveniji, ni. FOTO: Shutterstock
V društvu dodajajo, da je Slovenija po uradnih ocenah »pasja dežela«. Po številu psov sodimo v evropski vrh, saj naj bi psa imelo vsako tretje gospodinjstvo. Ni pa niti približnih ocen, koliko je v Sloveniji mačk, »a zelo verjetno imamo Slovenci več hišnih ljubljencev kot otrok«. V društvu tako Slovenke in Slovence, ki v večini lepo skrbijo za svoje hišne ljubljence, pozivajo, da jim namenijo na današnji svetovni dan hišnih živali še posebno pozornost.

Ozrite se okoli

»Kdor razmišlja o posvojitvi živali, naj obišče zavetišče in osreči zapuščeno pasjo ali mačjo dušo z odgovorno skrbjo za novega člana družine, kajti, kot je zapisal francoski filozof Anatole France, 'dokler človek ne vzljubi živali, del njegove biti ostaja neprebujen'. Če nimate pogojev za odgovorno skrbništvo živali, donirajte dobrodošlo pomoč društvom in zavetiščem v obliki denarja, hrane ali prostovoljnega dela. Ozrite se po sosedovih živalih in razmerah, v katerih bivajo, ne glejte več stran ob očitnem zanemarjanju in zlorabi. Bodimo vsi po malem inšpektorji, kajti živali se ne morejo zavzeti zase, le mi se lahko zanje!« pozivajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije