V NEDELJO

Sirene, evakuacija in droni: to je scenarij za onesposobitev letalske bombe v Novi Gorici (FOTO)

Vsi prebivalci imajo dovolj časa, da mirno in z najnujnejšimi stvarmi zapustijo svoje domove, zagotavljajo pristojni.
Fotografija: Po evakuaciji prebivalcev bosta pirotehnika na zaščitenem prostoru poskušala odstraniti vžigalnika. Če jima to ne bo uspelo v eni uri, bo sledilo t. i. rezanje. FOTO: Darko Zonjič
Odpri galerijo
Po evakuaciji prebivalcev bosta pirotehnika na zaščitenem prostoru poskušala odstraniti vžigalnika. Če jima to ne bo uspelo v eni uri, bo sledilo t. i. rezanje. FOTO: Darko Zonjič

Kot smo že poročali, so v ponedeljek na Kolodvorski poti v Novi Gorici, v neposredni bližini slovensko-italijanske državne meje, med zemeljskimi deli izkopali letalsko bomo iz druge svetovne vojne. Okoli nje so pripadniki Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica skupaj s pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi ter policijo vzpostavili 100-metrski varnostni pas, tako je pristop onemogočen, čeprav v trenutnem stanju ni nevarna.

Deaktivacija v nedeljo

Na slovenski strani bodo morali domove začasno zapustiti vsi prebivalci znotraj 400-metrskega varnostnega pasu od najdišča neeksplodiranega telesa, na še dodatnih 200 metrov pa bo gibanje na prostem prepovedano (na italijanski strani je evakuacija odrejena na območju 600 metrov).

Čas za evakuacijo med 7. in 9. uro

Vsi prebivalci imajo dovolj časa, da mirno in z najnujnejšimi stvarmi zapustijo svoje domove. Čas za evakuacijo je namreč predviden med 7. in 9. uro. Poskrbljeno bo tudi za vse, ki sami ne morejo zapustiti svojih domov.  Za vse, ki ne bodo imeli druge možnosti začasne nastanitve, bo urejen center v prostorih Mestne občine Nova Gorica.

Znotraj rdečega kroga je gibanje do odstranitve prepovedano. FOTO: Uprava Za Zaščito In Reševanje
Znotraj rdečega kroga je gibanje do odstranitve prepovedano. FOTO: Uprava Za Zaščito In Reševanje

Ob tem bodo vsi objekti v 400-metrskem pasu v času intervencije pod nadzorom gasilcev, predstavnikov civilne zaščite ter policije. Poleg tega bo območje snemano tudi iz zraka z brezpilotnimi letalniki.

Prebivalce prosijo, naj svoja vozila pravočasno umaknejo s tega območja. Ceste bodo namreč med intervencijo zaprte za ves promet.

Ob 10. uri, oziroma takoj potem, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji za začetek intervencije (na obeh straneh meje), se bo oglasila sirena z znakom za opozorilo pred neposredno nevarnostjo (to je zavijajoč zvok v trajanju ene minute). 

Po zvoku sirene bodo pirotehniki neeksplodirano letalsko bombo spustili v že pripravljeno več kot 4 metre globoko jamo, obdano s 125 balami sena. Le-te bodo namočili z vodo, da bi preprečili morebitni vžig, še posebej, če jim je ne bi uspelo onesposobiti v prvi fazi, to je z odvijanjem obeh mehanskih vžigalnikov.

Konec intervencije oziroma onesposobitve letalske bombe je načrtovana najkasneje okrog 14. ure, kar bo označil 30 sekundni enakomerni zvok sirene.  Po njem se bodo lahko prebivalci vrnili na svoje domove.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije